Uniunea Europeană impune noi sancțiuni pentru destabilizarea Republicii Moldova

Chișinău, Republica Moldova. FOTO Vasilii Rusu / Wikipedia
Chișinău, Republica Moldova. FOTO Vasilii Rusu / Wikipedia

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți, 15 iulie 2025, noi măsuri restrictive împotriva a șapte persoane și trei entități acuzate de acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova și să submineze suveranitatea, independența, democrația și statul de drept al țării. Aceste sancțiuni se înscriu în cadrul eforturilor continue ale UE de a sprijini stabilitatea statului vecin în fața presiunilor externe, în special din partea Federației Ruse.

Noile listări vizează apropiați ai lui Ilan Șor, politician aflat deja pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene pentru implicarea în finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova și pentru incitare la violență. Printre persoanele sancționate se regăsesc lideri și membri ai unor formațiuni succesoare ale partidului ȘOR, declarat ilegal, precum și persoane implicate în cumpărarea de voturi în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, organizat în 2024. De asemenea, sunt vizate persoane care au mituit politicieni moldoveni pentru a influența procesele democratice.

Consiliul a decis includerea pe lista de sancțiuni a companiei A7, care are multiple conexiuni cu Moscova și a fost implicată în acțiuni de influențare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 2024. Blocul politic Victory/Pobeda, creat de Ilan Șor și implicat în răspândirea dezinformării și în scheme de cumpărare de voturi, a fost de asemenea inclus, alături de Centrul Cultural Educațional al Moldovei, acuzat de facilitarea interferențelor electorale.

Odată cu noile listări, regimul de sancțiuni aplicat de UE pentru acțiuni destabilizatoare în Republica Moldova vizează acum 23 de persoane și 5 entități.

Sancțiunile impuse includ înghețarea activelor, interzicerea furnizării de fonduri sau resurse economice și interdicții de călătorie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene pentru persoanele vizate.

Aceste măsuri se bazează pe deciziile Consiliului European din 26 iunie 2025, prin care liderii UE și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Republica Moldova și angajamentul de a colabora îndeaproape pentru întărirea rezilienței și stabilității statului în fața acțiunilor hibride și destabilizatoare orchestrate de actori externi.

Regimul de sancțiuni a fost introdus inițial în aprilie 2023, la solicitarea Chișinăului, și are ca scop sancționarea celor care sprijină sau pun în aplicare acțiuni ce amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova. Eforturile de destabilizare s-au intensificat vizibil după declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, generând riscuri directe pentru granițele externe ale Uniunii Europene.

Uniunea Europeană își menține angajamentul neclintit față de pacea, securitatea, stabilitatea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*