Un nou judecător la Curtea Constituțională a României numit de președintele Nicușor Dan. Profesorul Dacian Cosmin Dragoș a fost bursier la Michigan State University și expert al Băncii Mondiale

Nicușor Dan, președintele României. FOTO facebook ND
Nicușor Dan, președintele României. FOTO facebook ND

Președintele României, Nicușor Dan, l-a numit marți, 8 iulie 2025, pe profesorul universitar Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale, pentru un mandat de nouă ani, începând cu data de 13 iulie 2025.

Numirea a fost făcută în temeiul atribuțiilor conferite de Constituție, conform articolelor 94 litera c), 142 alineatele (2), (3) și (5), care stabilesc că șeful statului numește trei dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale, într-un proces de reînnoire a instituției din trei în trei ani.

Profesorul Dacian Cosmin Dragoș este cadru didactic la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și conducător de doctorat la Facultatea de Drept a aceleiași universități. Este un nume consacrat în domeniul dreptului administrativ și european, cu un portofoliu academic și profesional solid.

A fost bursier Marie Curie la Michigan State University (2005–2006), expert al Băncii Mondiale în domeniul achizițiilor publice (2020–2023) și a contribuit la elaborarea proiectelor Codului de procedură administrativă și Codului Administrativ. De asemenea, a avut un rol activ în reformele privind administrația publică și statul de drept, atât în proiecte naționale, cât și internaționale.

Dacian Cosmin Dragoș a făcut parte din echipa juridică a României în arbitrajul internațional privind Roșia Montană și în alte litigii internaționale, activând ca expert juridic timp de trei ani. Totodată, a fost președinte al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice în două mandate (2016–2017 și 2020–2023).

Prin această decizie, Președintele României transmite un semnal clar privind consolidarea independenței justiției și întărirea rolului Curții Constituționale în garantarea supremației Constituției.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*