Trei candidați au fost selectați de eurodeputați pentru conducerea Oficiului European de Luptă Antifraudă

Oficiului European de Luptă Antifraudă. FOTO OLAF
Oficiului European de Luptă Antifraudă. FOTO OLAF

Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European a selectat trei candidați pentru funcția de director general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), în urma audierilor desfășurate cu patru aplicanți propuși pentru această poziție-cheie în arhitectura de integritate a Uniunii Europene.

În cadrul votului secret organizat luni, Petr Klement (Cehia) s-a clasat pe primul loc, fiind urmat de Ladislav Hamran (Slovacia) și Joanna Krzeminska-Vamvaka (Polonia). Cel de-al patrulea candidat, Gabriele Failla (Italia), nu a fost inclus pe lista scurtă.

Audierile au avut loc pentru prima dată în format comun cu reprezentanți ai Consiliului Uniunii Europene. Candidații au fost întrebați de europarlamentari despre viziunea lor privind rolul OLAF în combaterea fraudei, contribuția pe care o pot aduce eficienței instituției și strategia pe care o propun pentru consolidarea activităților de investigație și prevenție.

Lista scurtă urmează să fie aprobată de Conferința Președinților Parlamentului European și de Consiliu, înainte de a fi transmisă Comisiei Europene. Aceasta din urmă va numi noul director general OLAF din rândul celor trei candidați selectați.

Mandatul actualului director general al OLAF, Ville Itälä (Finlanda), se încheie la data de 31 iulie 2025.

OLAF este organismul independent al Comisiei Europene responsabil cu investigarea fraudei, corupției și altor activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene. Instituția colaborează strâns cu autoritățile naționale și cu instituțiile europene, emite recomandări privind recuperarea fondurilor și sprijină întărirea mecanismelor de prevenție antifraudă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*