
Uniunea Europeană și China au marcat 50 de ani de relații diplomatice prin cel de-al 25-lea summit desfășurat la Beijing, pe 24 iulie 2025. Președintele Consiliului European, António Costa, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă, Kaja Kallas, s-au întâlnit cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang. Summitul a fost o ocazie importantă pentru reafirmarea interesului Uniunii față de un parteneriat echilibrat cu China, bazat pe reciprocitate, reguli internaționale și cooperare în fața provocărilor globale.
UE a transmis clar că relațiile economice trebuie să devină mai echilibrate, exprimând îngrijorări cu privire la un deficit comercial de peste 300 miliarde euro și supracapacitatea industrială a Chinei. A fost reiterată nevoia ca firmele europene să aibă acces real la piața chineză, în special în domenii precum produse farmaceutice, carne sau cosmetice. Bruxelles-ul a cerut ridicarea restricțiilor impuse de Beijing la exporturile europene și a criticat distorsiunile sistemice care afectează concurența loială.
În privința războiului din Ucraina, UE a cerut Chinei să nu ofere niciun sprijin direct sau indirect Rusiei și a subliniat că Beijingul are o responsabilitate majoră, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, în menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli. Liderii europeni au încurajat China să contribuie activ la obținerea unei păci juste și durabile în Ucraina.
Totodată, UE a exprimat îngrijorări în privința situației drepturilor omului în Xinjiang, Tibet și Hong Kong, precum și față de tratamentul aplicat minorităților și activiștilor. A fost menționată importanța continuării dialogului bilateral pe teme sensibile, în contextul în care summitul a avut loc la câteva săptămâni după cea de-a 40-a sesiune a Dialogului UE–China pe tema drepturilor omului, desfășurată la Bruxelles.
Cooperarea în domeniul combaterii schimbărilor climatice a fost confirmată de ambele părți, cu promisiuni privind intensificarea eforturilor comune în cadrul COP30 și în reducerea emisiilor. UE a cerut Chinei să își crească contribuția la finanțarea internațională pentru climă și să se alăture inițiativelor globale precum Global Methane Pledge. De asemenea, a fost convenită extinderea protecției indicațiilor geografice de la 200 la 550 de produse.
Uniunea Europeană a reafirmat politica „O singură Chină”, dar a avertizat asupra tensiunilor din Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud și de Est, subliniind că orice schimbare a status quo-ului trebuie să fie pașnică și în acord cu dreptul internațional.
Be the first to comment