Sprijinul pentru Ucraina continuă: eurodeputații din Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European, în vizită oficială la Kiev

Ucraina, susținută de Europa. FOTO Dusan_Cvetanovic
Ucraina, susținută de Europa. FOTO Dusan_Cvetanovic

O delegație a Comisiei pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European a încheiat o misiune de două zile la Kiev. Scopul principal al vizitei a fost reafirmarea solidarității față de Ucraina și evaluarea modului în care sunt folosite fondurile publice, inclusiv cele provenite din Uniunea Europeană.

Delegația, condusă de președintele comisiei CONT, Niclas Herbst (PPE, Germania), a avut întâlniri cu organizații neguvernamentale, jurnaliști de investigație, membri importanți ai Parlamentului Ucrainean (Rada Supremă), membri ai guvernului, precum și conducători ai instituțiilor publice. De asemenea, eurodeputații au vizitat un proiect finanțat de UE care sprijină veteranele de război, femeile aflate în serviciu activ și voluntarele ucrainene, și au depus flori la Zidul Eroilor căzuți pentru Ucraina.

Alături de Niclas Herbst, din delegație au făcut parte Esteban González Pons (PPE, Spania), Daniel Freund (Verzi, Germania) și Jonas Sjöstedt (Stânga, Suedia).

“Primul obiectiv al acestei misiuni, și cel mai important, a fost să fim prezenți fizic în Ucraina și să transmitem un semnal clar de solidaritate într-un moment în care atacurile rusești se intensifică, iar populația este din ce în ce mai epuizată. Sprijinul nostru pentru independența și democrația Ucrainei, precum și pentru respectarea dreptului internațional, trebuie să continue fără ezitare”, a declarat Niclas Herbst, președintele Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European.

Un alt obiectiv al vizitei a fost evaluarea utilizării fondurilor europene, în contextul în care Ucraina a beneficiat de alocări financiare semnificative din partea Uniunii Europene. Membrii CONT au reiterat că exercițiul de control și transparență rămâne esențial, în special într-un stat aflat în plin război.

Delegația a menționat și recenta restructurare a guvernului ucrainean, exprimând încrederea că buna cooperare cu autoritățile de la Kiev va continua. Potrivit declarațiilor oficiale, cooperarea dintre autoritățile ucrainene și cele europene pentru îmbunătățirea gestionării banilor publici funcționează bine, fiind construită pe baza unui parteneriat consolidat în ultimii ani.

Un subiect important discutat a fost și reformarea continuă în domeniile statului de drept și combaterii corupției. Membrii delegației au recunoscut angajamentul autorităților ucrainene de a continua aceste reforme, dar au atras atenția asupra riscurilor recente, precum votul din Rada care ar putea afecta independența Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAP).

“Independența organismelor anticorupție este esențială pentru succesul lor. Atunci când apar scandaluri, înseamnă că mecanismele de control funcționează. Ucraina este ținta unor ample campanii de dezinformare care urmăresc să accentueze narative negative despre gestionarea fondurilor publice. De aceea, a sprijini Ucraina înseamnă și a combate aceste campanii false”, a adăugat Niclas Herbst.

Reprezentanții societății civile din Ucraina au exprimat în fața eurodeputaților preocupări legate de posibile interferențe politice în activitatea mass-media și a ONG-urilor. Comisia CONT a transmis că va urmări cu atenție aceste evoluții, având în vedere că statul de drept este o condiție esențială pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și un criteriu pentru continuarea sprijinului financiar.

În final, membrii delegației au reafirmat că Uniunea Europeană trebuie să își mențină implicarea atât în susținerea militară și umanitară a Ucrainei, cât și în procesul de reconstrucție și reformă democratică a țării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*