Sistemul de intrare-ieșire la frontierele externe ale UE va fi implementat treptat începând din toamnă

Control de Frontieră. FOTO IGPF
Control de Frontieră. FOTO IGPF

Parlamentul European a aprobat marți lansarea graduală, pe parcursul a 180 de zile, a Sistemului de intrare-ieșire (Entry-Exit System – EES) la frontierele externe ale Uniunii Europene. Sistemul va înregistra electronic intrările și ieșirile cetățenilor din afara UE care intră în spațiul Schengen pentru șederi de scurtă durată, cu sau fără viză.

Obiectivul este acela de a întări securitatea la frontiere, de a reduce timpul de așteptare și de a elimina ștampilarea manuală a pașapoartelor. Sistemul va colecta informații precum numele, tipul documentului de călătorie, ora și locul trecerii frontierei, precum și date biometrice, inclusiv amprente și imagini faciale.

Implementarea progresivă a fost gândită pentru a evita suprasolicitarea sistemului într-un scenariu de lansare simultană în toate statele membre. Conform planului aprobat, în primele 30 de zile vor fi înregistrate minimum 10% din trecerile de frontieră, procentul crescând la 35% până în ziua 90 și ajungând la 100% până în a 170-a zi.

Raportoarea Parlamentului European, Assita Kanko, a subliniat că instituția „și-a făcut partea” pentru ca sistemul să devină operațional cât mai curând:

„Am lucrat într-un ritm accelerat pentru ca cetățenii să beneficieze cât mai repede de un sistem care întărește securitatea la graniță și reduce cozile pentru cei cu documente în regulă”, a declarat Assita Kanko, europarlamentar, Belgia.

Lansarea sistemului depinde acum de finalizarea pregătirilor tehnice de către statele membre, de adoptarea formală a regulamentului de către Consiliu și de stabilirea unui calendar precis de implementare de către Comisia Europeană și agenția europeană eu-LISA.

EES va înlocui ștampilarea fizică a pașapoartelor și va permite consultarea în timp real a datelor de către autoritățile competente din statele Schengen. Este pentru prima dată când datele biometrice sunt colectate sistematic la frontierele externe ale UE, într-un sistem informatic interoperabil dedicat securității și gestionării migrației.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*