
Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul multianual 2028–2034, a reacționat ferm la propunerea Comisiei Europene de a include fondurile de coeziune și agricultură într-un plan național unic pentru fiecare stat membru. Mureșan avertizează că Parlamentul va respinge orice tentativă de a comasa politicile tradiționale cu noile priorități ale Uniunii.
„Parlamentul European susține că apărarea și competitivitatea trebuie să fie noi priorități în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene. Cu toate acestea, nu vom accepta ca agricultura și coeziunea să-și piardă din importanță. Noile priorități trebuie susținute cu noi resurse, nu în detrimentul priorităților tradiționale”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
Acesta a precizat că Parlamentul va insista ca fondurile pentru coeziune și agricultură să fie menținute cel puțin la nivelul actual, ajustat cu rata inflației. Mai mult, el a atras atenția că propunerea Comisiei riscă să creeze o competiție între fermieri și regiunile europene pentru aceleași fonduri.
„Vom respinge orice buget care nu garantează protejarea alocărilor dedicate atât Politicii Agricole Comune, cât și Politicii de Coeziune sau în care fermierii noștri trebuie să concureze cu regiunile pentru aceleași fonduri europene”, a punctat Mureșan.
Potrivit propunerii Comisiei, finanțările europene pentru agricultură și dezvoltare regională ar urma să fie integrate într-un plan național unic pentru fiecare stat membru, ceea ce ar slăbi abordarea europeană unitară a celor două politici.
„România și fermierii români nu trebuie să plătească pentru reforme întârziate de autorități în alte domenii. Bugetul european trebuie să continue să ofere sprijin stabil și predictibil acolo unde contează cel mai mult pentru cetățeni”, a completat eurodeputatul.
Acesta a criticat și tendința Comisiei către centralizare și a cerut mai multă transparență și eficiență în alocarea fondurilor.
„Comisia propune centralizare. Noi cerem claritate, vizibilitate și rezultate concrete în fiecare regiune europeană. Vom evalua în amănunt baza legală propusă astăzi de Comisie, dar un lucru este clar: agricultura și coeziunea nu se negociază. Ele trebuie să rămână priorități în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene”, a subliniat Siegfried Mureșan.
Negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene 2028–2034 au fost lansate oficial prin prezentarea Comisiei Europene și vor continua între cele trei instituții – Comisia, Consiliul și Parlamentul. În calitate de co-legislator, Parlamentul are dreptul de a respinge bugetul dacă acesta nu reflectă nevoile reale ale cetățenilor europeni.
Be the first to comment