Sechestru pe milioane de lei, imobile și aur într-un dosar complex de evaziune fiscală și spălare de bani investigat de Parchetul General

Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO
Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunță că, prin Secția de urmărire penală, a fost dispusă continuarea urmăririi penale față de patru persoane implicate într-un amplu dosar de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani. În cazul unuia dintre suspecți, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor sume și bunuri impresionante, inclusiv peste 28 kg de aur și 12 imobile.

Primul suspect este acuzat de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani, toate în formă continuată. Acesta ar fi ascuns venituri de peste 72,5 milioane de lei obținute în Republica Democrată Congo din servicii de management al securității, folosind circuite comerciale fictive pentru a transfera sumele în conturi din Emiratele Arabe Unite. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 7,25 milioane lei.

În baza probelor, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor sume cumulate de peste 25,9 milioane de lei, 28,91 kg de aur, un imobil în București și alte 11 în județul Sibiu, atât pentru recuperarea prejudiciului, cât și în vederea confiscării extinse.

Același suspect ar fi delapidat suma de peste 12,2 milioane lei din patrimoniul unei societăți, prin simularea unor contracte fictive de consultanță, și ar fi disimulat proveniența a peste 3 milioane USD, atât în patrimoniul personal, cât și în conturile societății sale.

Un al doilea suspect este urmărit penal pentru evaziune fiscală în formă continuată, după ce ar fi omis să declare venituri de aproape 45 de milioane lei obținute în Congo, prejudiciind bugetul de stat cu circa 4,5 milioane lei.

Al treilea suspect este acuzat de complicitate la evaziune, delapidare și spălare de bani, în legătură cu activitățile desfășurate de primul inculpat, iar cel de-al patrulea este vizat pentru complicitate la evaziune fiscală, după ce ar fi semnat contracte fictive în numele unor firme din Emiratele Arabe Unite, facilitând ascunderea sursei veniturilor obținute ilegal.

Valoarea totală a prejudiciilor aduse bugetului de stat prin aceste activități depășește 19 milioane de lei, conform anchetatorilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*