
În România, aproape 9 din 10 familii aflate în sărăcie nu reușesc să susțină singure costurile educației copiilor, potrivit unui avertisment lansat de Salvați Copiii România, care marchează începutul celei de-a 28-a ediții a programului Grădinițelor Estivale și lansarea Școlii Mobile în comunitățile vulnerabile.
Într-un context în care 33,8% dintre copiii din România trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar 17,2% se confruntă cu deprivare materială sau socială severă, organizația atrage atenția asupra riscului major de excluziune educațională a copiilor vulnerabili. Fenomenul este accentuat în rândul celor cu părinți cu nivel educațional scăzut, în cazul cărora rata riscului de sărăcie ajunge la 75,8%.
Potrivit datelor anchetei realizate de Salvați Copiii în rândul părinților din centrele de zi ale organizației, 58% dintre familii nu pot acoperi cheltuielile pentru educația copiilor fără un sprijin extern. Procentul urcă la 87% în cazul celor aflați în sărăcie subiectivă. La fel, 70% dintre părinții cu nivel educațional scăzut se află în imposibilitatea de a susține participarea copiilor la școală.
„Vulnerabilitățile socio-economice se transmit de multe ori de la o generație la alta, iar veriga principală prin care aceste dezavantaje se propagă este educația”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte Salvați Copiii România.
Grădinițele Estivale oferă sprijin socio-educațional copiilor care nu au fost niciodată sau foarte puțin integrați în sistemul preșcolar. Începând din 1998, au fost sprijiniți peste 17.400 de copii prin aceste programe, dintre care peste 11.000 preșcolari. În 2025, Salvați Copiii organizează activități estivale pentru 1.500 de copii, în București și în 20 de localități din 11 județe, alături de programul de educație remedială.
Un exemplu concret este cazul celor trei frați Ianis, Antonio și Armando, care vor merge pentru prima dată la grădiniță în această vară, grație intervenției organizației. Mama lor, Maria, care nu a avut acces la educație, locuiește împreună cu cei trei băieți într-o cameră închiriată, în sectorul 1 al Capitalei. Acum, copiii vor avea parte de un început nou, într-un cadru sigur și adaptat nevoilor lor.
Be the first to comment