Românii vor să știe ce se întâmplă cu banii lor din pensii private și accesează în număr record aplicația ASF

Mai mulți bani. FOTO MoldovanCristian
Mai mulți bani. FOTO MoldovanCristian

Peste 440.000 de români au folosit, în primele șase luni ale anului 2025, aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“, pusă la dispoziție de Autoritatea de Supraveghere Financiară pe www.asfromania.ro. Dintre aceștia, 347.000 au reușit să-și identifice fondul de pensii din Pilonul II, marcând o creștere de aproape 37% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Alți aproximativ 93.000 de utilizatori au accesat platforma, dar nu au fost regăsiți în registrul participanților la fondurile de pensii administrate privat. Astfel, totalul utilizatorilor aplicației în primul semestru din 2025 a depășit 440.000 de persoane.

De la lansarea aplicației în 2016, peste 2,1 milioane de români au folosit acest instrument digital, care oferă o soluție rapidă, sigură și ușor de utilizat pentru aflarea fondului de pensii în care contribuie. Creșterea numărului de utilizatori a fost semnificativă în ultimii ani, în special datorită introducerii mecanismului automat de identificare pe baza numelui și a Codului Numeric Personal. Dacă în 2020 aplicația avea aproximativ 60.000 de utilizatori, în 2022 s-a ajuns la 200.000, în 2023 la 491.000, iar în 2024 s-a depășit pragul de 572.000.

În prima jumătate a acestui an, cele mai multe accesări s-au înregistrat în Regiunea Sud (17,25%), în timp ce Regiunea Vest a înregistrat cel mai mic procent, cu doar 8,4% din total.

ASF continuă procesul amplu de digitalizare, pentru a simplifica interacțiunea cetățenilor cu sistemul financiar non-bancar. Pensia privată obligatorie, cunoscută ca Pilonul II, presupune direcționarea unei părți din contribuțiile individuale către fonduri administrate privat, investite ulterior pentru obținerea de randamente. Aceste fonduri devin disponibile la momentul pensionării, reprezentând un supliment față de pensia de stat.

Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuția la Pilonul II a fost majorată la 4,75%. În primele trei luni din 2025, fondurile Pilonului II au atins un nou record istoric: active în valoare de 159,34 miliarde de lei și un număr total de 8,33 milioane de participanți. Rentabilitatea medie ponderată a fost de 8,11% în martie 2025, în creștere față de finalul anului 2024, când era 6,19%.

Aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“ rămâne disponibilă online și este parte a unui demers național de transparentizare și educație financiară, care îi ajută pe români să-și înțeleagă mai bine contribuțiile și drepturile din sistemul de pensii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*