Romanian Business Leaders critică dur majorarea impozitului pe dividende și cere reforme reale, nu doar presiune pe antreprenorii onești

Guvernul României. FOTO Guvern
Guvernul României. FOTO Guvern

Romanian Business Leaders (RBL), una dintre cele mai active organizații din mediul de afaceri românesc, reacționează ferm la pachetul fiscal lansat de Guvernul Bolojan, criticând în special majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, despre care afirmă că are “justificare economică slabă” și reprezintă “o lovitură directă pentru antreprenorii români cinstiți”.

Organizația atrage atenția că, deși înțelege necesitatea unui pachet de redresare bugetară în contextul economic dificil și al riscului de retrogradare a ratingului de țară, măsurile propuse nu distribuie echitabil efortul fiscal și riscă să penalizeze exact componenta esențială a economiei – mediul de afaceri transparent.

“România are nevoie de o distribuire echitabilă a efortului de stabilizare fiscală. Nu putem construi sustenabilitate economică penalizând în mod repetat exact motorul de dezvoltare: mediul de afaceri onest și transparent”, se arată în comunicatul transmis de RBL.

Potrivit organizației, aplicarea unei cote mai mari doar pentru dividende – și nu și pentru alte venituri din capital – distorsionează sistemul fiscal și este contrară principiului cotei unice, susținut dintotdeauna de RBL. Reprezentanții mediului de afaceri mai susțin că impactul bugetar al măsurii este oricum minor, fiind estimat la doar 0,18% din PIB, iar veniturile suplimentare sunt incerte, deoarece distribuirea de dividende depinde de deciziile investitorilor, în funcție de anticipările fiscale.

“Dacă economia ar fi o bicicletă, și ne dorim cu toții o bicicletă mai rapidă și mai performantă, această măsură este ca un ‘băț băgat între spițe’”, au transmis reprezentanții Romanian Business Leaders.

Organizația subliniază că lipsa unei reforme autentice în colectarea fiscală și reducerea evaziunii, alături de absența plafonării contribuțiilor sociale, afectează grav competitivitatea economică și încrederea mediului de afaceri. RBL consideră că, în lipsa reformei aparatului bugetar și a digitalizării administrației fiscale, aceste ajustări fiscale riscă să se transforme în poveri inutile.

“Atragem atenția cu fermitate: dacă acest efort nu este urmat de un plan coerent, aplicabil și asumat de reforme structurale – în special în zona cheltuielilor publice, eficienței aparatului de stat și digitalizării administrației fiscale – atunci prețul plătit de antreprenorii și investitorii onești va fi nu doar prea mare, ci profund nedrept”, se mai menționează în poziția publică a RBL.

Reprezentanții Romanian Business Leaders cer respectarea promisiunii privind un dialog real cu mediul de afaceri, în afara presiunii urgenței, și reafirmă disponibilitatea de a lucra împreună cu autoritățile pentru o Românie în care “copiii noștri să își dorească să trăiască”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*