România își reafirmă sprijinul pentru Ucraina și consolidează cooperarea regională în domeniul apărării

Ministrul Apărării, Liviu-Ionuț Moșteanu. FOTO MApN
Ministrul Apărării, Liviu-Ionuț Moșteanu. FOTO MApN

Ministrul apărării naționale, Liviu-Ionuț Moșteanu, a avut marți, 15 iulie, o întrevedere oficială cu ambasadorul Ucrainei la București, E.S. Ihor Prokopchuk. Discuțiile, desfășurate la sediul Ministerului Apărării Naționale, au vizat situația de securitate din regiunea Mării Negre și modalitățile prin care România poate sprijini în continuare Ucraina, în contextul eforturilor comune derulate sub egida NATO, Uniunii Europene și Grupului de Contact pentru Ucraina în domeniul apărării (UDCG).

Ministrul Moșteanu a reafirmat sprijinul ferm și consecvent al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, subliniind că sprijinul acordat de România este unul multidimensional, durabil și perfect aliniat obiectivelor stabilite în cadrul alianțelor și parteneriatelor strategice europene și euroatlantice.

„România rămâne un susținător activ și dedicat al eforturilor internaționale de sprijinire a Ucrainei. Cooperarea și solidaritatea noastră trebuie să fie constante și adaptate provocărilor de securitate actuale”, a declarat Liviu-Ionuț Moșteanu, ministrul apărării naționale.

Pe parcursul întrevederii, oficialul român a evidențiat contribuția concretă a României la instruirea militarilor ucraineni, prin participarea la Misiunea de Asistență Militară a Uniunii Europene – EUMAM Ucraina și la Misiunea INTERFLEX, coordonată de Regatul Unit. Ambele inițiative urmăresc consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei într-un cadru multinațional.

Un alt punct important al discuției a fost rolul Centrului de Instruire F-16 din România, destinat pregătirii piloților români, dar și a celor din state aliate și partenere, inclusiv Ucraina. Ministrul Moșteanu a precizat că acest centru reprezintă „o contribuție tangibilă la consolidarea interoperabilității și a securității colective în regiune”.

La finalul întâlnirii, partea română a reconfirmat importanța menținerii unui dialog constant și aplicat cu autoritățile de la Kiev, ca instrument esențial pentru gestionarea amenințărilor regionale și pentru sprijinirea stabilității în contextul geopolitic actual.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*