România achiziționează sisteme antiaeriene SHORAD-VSHORAD în valoare de peste 2 miliarde de euro

Rachetă Patriot la exerciții. FOTO Armata României
Rachetă Patriot la exerciții. FOTO Armata României

Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru Armamente și compania națională Romtehnica SA, a semnat vineri, 18 iulie 2025, Acordul-cadru cu firma israeliană Rafael Advanced Defense Systems Ltd pentru achiziția de sisteme antiaeriene SHORAD-VSHORAD. Documentul vizează o investiție strategică în capacitatea de apărare a României, cu o valoare estimată la 10,33 miliarde de lei fără TVA, echivalentul a aproximativ 2,038 miliarde de euro.

Acordul prevede semnarea a trei contracte subsecvente, prin care vor fi achiziționate șase sisteme integrate SHORAD-VSHORAD, un sistem de instruire și învățământ, un sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD, precum și muniția necesară, instruirea specialiștilor și sprijinul logistic aferent. Primele două sisteme VSHORAD vor fi livrate în termen de trei ani de la semnarea primului contract subsecvent. Durata totală a acordului este de șapte ani.

Potrivit Ministerului Apărării, programul de înzestrare “Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” urmărește dotarea armatei cu sisteme de armament moderne, capabile să asigure protecția împotriva amenințărilor aeriene de tip dronă, rachete de croazieră sau aeronave, cu un grad ridicat de mobilitate și eficiență operațională. Aceste sisteme sunt compatibile cu standardele NATO și vor contribui la consolidarea apărării naționale și regionale.

Achiziția a fost realizată printr-o procedură competitivă de licitație restrânsă, care a inclus condiții de achiziție internațională, cu obligativitatea integrării în industria națională de apărare, prin cooperare tehnologică și industrială. Procedura a fost lansată în noiembrie 2023, fiind publicată în SEAP și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Aprobarea achiziției a fost obținută anterior de la Parlamentul României, în conformitate cu legislația specifică privind achizițiile din domeniul apărării. După anunțarea rezultatului și expirarea termenului legal de așteptare prevăzut de lege, a fost semnat Acordul-cadru cu operatorul economic desemnat câștigător.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*