
O grupare de criminalitate organizată care trafica femei vulnerabile din România în Olanda, în scopul exploatării sexuale, a fost destructurată în urma unei operațiuni comune desfășurate de autoritățile române și olandeze, cu sprijinul Eurojust. În cadrul unei zile de acțiune derulate la începutul lunii iulie, au fost arestate 13 persoane în cele două țări. Patru suspecți arestați în România au fost deja predați autorităților din Olanda.
Ancheta a scos la iveală că, începând cu anul 2020, gruparea condusă de doi membri ai aceleiași familii utiliza metoda „loverboy” pentru a racola femei vulnerabile din România. Acestea erau aduse în Olanda și obligate să practice prostituția sub supravegherea directă a rețelei. Pentru a menține controlul total asupra victimelor, suspecții locuiau împreună cu acestea. În unele cazuri, au fost folosite forța fizică și constrângerea psihologică pentru a le împiedica să părăsească rețeaua.
Sumele obținute ilegal din exploatarea sexuală erau considerabile și erau spălate prin intermediul rudelor sau apropiaților membrilor rețelei, fie prin transportul de numerar, fie prin operațiuni bancare. După ce autoritățile române au solicitat sprijinul Eurojust la începutul anului 2024, instituția europeană a organizat mai multe reuniuni de coordonare cu partea olandeză. Pentru eficientizarea schimbului de date și cooperarea în timp real, Eurojust a format în ianuarie 2025 o echipă comună de anchetă.
Zilele de acțiune organizate în această lună au dus la arestarea a șase persoane în Olanda și la efectuarea a patru percheziții domiciliare. În România, autoritățile au arestat patru suspecți în baza unor mandate europene de arestare emise de Olanda și au pus sub control judiciar alți trei. De asemenea, au fost efectuate 18 percheziții domiciliare, fiind confiscate o mașină, arme și sume importante de bani. Opt dintre persoanele reținute au fost plasate în arest preventiv.
Operațiunea a fost derulată de mai multe autorități din ambele țări. În România, au fost implicate Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Serviciul de Investigații Criminale și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești. În Olanda, ancheta a fost coordonată de Parchetul din Amsterdam.
Be the first to comment