Rețea de hackeri pro-ruși care a atacat infrastructura critică din Europa, destructurată cu sprijinul Eurojust și Europol

Hackers. FOTO eujust
Hackers. FOTO eujust

Gruparea de hacktiviști NoName057(16), cunoscută pentru atacurile cibernetice lansate împotriva infrastructurii critice din Europa, a fost destructurată în urma unei operațiuni internaționale desfășurate pe 15 iulie 2025. Acțiunea a fost coordonată de Eurojust și Europol, cu participarea a 12 state, printre care Germania, Franța, Spania, Suedia, Țările de Jos, Elveția, Statele Unite și mai multe țări din Europa de Est.

Ancheta vizează peste 100 de servere utilizate de rețea și a dus la identificarea a opt suspecți principali, inclusiv inițiatorii atacurilor, care se află pe teritoriul Federației Ruse. Autoritățile din Germania au emis șase mandate de arestare internaționale pentru aceștia, iar fotografiile și descrierile unor suspecți sunt publicate pe site-urile Europol și Interpol.

Gruparea NoName057(16) s-a declarat deschis susținătoare a Federației Ruse încă de la începutul agresiunii militare împotriva Ucrainei. De atunci, a lansat zeci de atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service) împotriva unor furnizori de energie, companii din industria de apărare, autorități publice și bănci din state membre UE, în special în timpul evenimentelor politice de anvergură.

În Germania, gruparea a executat 14 atacuri care au afectat aproximativ 230 de organizații. În Suedia și Elveția, atacurile s-au suprapus cu mesaje video susținute de președintele Ucrainei sau cu evenimente precum Summitul pentru Pace din iunie 2024. În Olanda, atacurile au fost lansate chiar în timpul Summitului NATO din iunie 2025.

Pentru a amplifica impactul atacurilor, hacktiviștii au recrutat aproximativ 4.000 de simpatizanți prin aplicații de mesagerie. Aceștia au fost convinși să instaleze programe malware care transformau dispozitivele lor în instrumente pentru lansarea atacurilor. În paralel, gruparea și-a construit o rețea botnet complexă formată din sute de servere distribuite la nivel global.

Operațiunea a inclus percheziții în 24 de locații din Germania, Spania, Italia, Franța, Polonia și Cehia, iar autoritățile au informat peste 1.100 de susținători și 17 administratori ai grupului cu privire la responsabilitatea penală pe care o au. Eurojust a coordonat cererile judiciare internaționale, iar Europol a oferit sprijin analitic, urmărire de criptomonede și suport criminalistic digital. Un post de comandă a fost activat la sediul Europol, conectat cu un punct virtual de coordonare.

Autoritățile avertizează că sprijinul acordat acestor atacuri informatice, chiar și pasiv, prin utilizarea de aplicații sau participarea în botneturi, atrage răspunderea penală. Lupta împotriva amenințărilor hibride rămâne o prioritate strategică pentru Uniunea Europeană, iar astfel de operațiuni comune reprezintă un exemplu clar de cooperare internațională eficientă în domeniul securității cibernetice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*