Rețea de fraudă cu mașini de lux destructurată de EPPO în mai multe țări europene. Pagubele depășesc 100 de milioane de euro

Bani europeni. FOTO moerschy
Bani europeni. FOTO moerschy

O operațiune de amploare condusă de Parchetul European (EPPO), în colaborare cu autorități fiscale și polițienești din șapte state europene, a vizat o rețea transfrontalieră specializată în fraude masive cu TVA, folosind scheme tip carusel aplicate în vânzarea de autoturisme de lux second-hand. Prejudiciul estimat se ridică la peste 100 de milioane de euro, iar acțiunea, desfășurată pe 2 iulie 2025, s-a concretizat prin 80 de percheziții, arestarea a șase persoane și sechestrarea unor bunuri în valoare de peste 20 de milioane de euro.

Perchezițiile au avut loc în Germania, Italia, Bulgaria, Croația, Letonia, Luxemburg și Polonia, cu participarea a 500 de agenți de poliție și inspectori fiscali. În Italia, au fost blocate 50 de conturi bancare, s-au confiscat 14 imobile, două terenuri și 25 de autovehicule, dintre care 19 de lux. În Germania, autoritățile au pus sub sechestru autoturisme, bunuri de valoare și au înghețat conturi bancare.

Conform anchetei EPPO, schema carusel presupunea vânzarea fictivă a mii de autovehicule între companii-paravan înregistrate în diverse state UE, inclusiv Liechtenstein și San Marino, unde acestea nu erau niciodată înregistrate în mod real. Ulterior, aceleași vehicule erau revândute în Italia și în alte state membre, ocolind plata TVA-ului datorat.

Mai mult, rețeaua infracțională a utilizat în mod abuziv regimul fiscal denumit “taxare pe marjă” – aplicabil în mod legal doar bunurilor second-hand achiziționate de la persoane fizice – pentru a reduce artificial TVA-ul datorat, generând astfel profituri frauduloase semnificative.

„Fraudele de acest tip subminează integritatea pieței interne și cauzează pierderi enorme pentru bugetele naționale și europene. EPPO își asumă un rol esențial în investigarea și urmărirea penală a acestor infracțiuni complexe, prin coordonare transfrontalieră și expertiză juridică”, se arată în comunicatul oficial.

Operațiunea a beneficiat de sprijinul Europol și a implicat o colaborare amplă cu autoritățile fiscale și judiciare din Germania, Italia, Bulgaria, Croația, Letonia, Luxemburg și Polonia.

Potrivit datelor furnizate de anchetatori, doar în Italia prejudiciul estimat depășește 50 de milioane de euro, iar acțiunile coordonate ale autorităților europene au vizat și stoparea solicitărilor ilegale de rambursare a TVA-ului.

Toate persoanele implicate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*