Raportul OCDE confirmă progresele României în ocuparea forței de muncă și incluziune socială, dar avertizează asupra provocărilor persistente

Școala Tehnică HOLCIM. FOTO HOLCIM
Școala Tehnică HOLCIM. FOTO HOLCIM

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat în 24 iulie 2025 un raport de evaluare dedicat politicilor sociale și de piață a muncii din România, document care a stat la baza analizei realizate în cadrul Comitetului pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (ELSAC). Raportul evidențiază progresele semnificative realizate în ultimii ani, dar și provocările care persistă în comparație cu media statelor membre OCDE.

Potrivit documentului, România a înregistrat rezultate notabile prin reforme structurale, în special în domeniul pensiilor și al sprijinului social. Reforma din 2023 a sistemului de pensii a eliminat diferențele de vârstă între femei și bărbați și a introdus corelarea cu speranța de viață. În plus, beneficiile sociale minime au fost majorate, extinzând acoperirea pentru categoriile vulnerabile.

Raportul OCDE remarcă și investițiile în educația timpurie, extinderea concediului paternal, precum și măsurile orientate către sprijinirea persoanelor cu dizabilități, a vârstnicilor, a comunității rome și a persoanelor fără adăpost. De asemenea, se menționează reducerea ratei sărăciei și creșterea veniturilor gospodăriilor în ultimul deceniu, precum și reformele din legislația muncii care au întărit rolul dialogului social.

Cu toate acestea, OCDE atrage atenția asupra unor aspecte-cheie care necesită îmbunătățire: rata de ocupare rămâne sub media europeană, iar disparitățile regionale, emigrația și inegalitățile sociale continuă să fie provocări majore.

„Reformele asumate – de la sprijinul extins pentru categoriile vulnerabile, la investițiile în educația timpurie – sunt apreciate la nivel internațional. În același timp, raportul evidențiază și domeniile în care mai avem de lucru”, a declarat Petre-Florin Manole, ministrul muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale.

OCDE recomandă României să continue eforturile de stimulare a ocupării, să reducă dezechilibrele sociale și să investească în educație și formare profesională, elemente esențiale pentru creșterea calității forței de muncă și pentru o dezvoltare sustenabilă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*