Prima cameră hiperbară dintr-un spital public din România a fost livrată la Cluj-Napoca printr-un proiect cu finanțare europeană

Camera hiperbară de la Spitalul de Recuperare din Cluj Napoca. FOTO CJ Cluj
Camera hiperbară de la Spitalul de Recuperare din Cluj Napoca. FOTO CJ Cluj

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca este primul spital public din România care va beneficia de o cameră hiperbară de ultimă generație, livrată în aceste zile în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Dispozitivul medical a fost achiziționat de Consiliul Județean Cluj, iar valoarea investiției se ridică la 5.865.000 de lei, la care se adaugă TVA. Camera hiperbară este destinată tratării unei game extinse de afecțiuni, inclusiv în recuperarea post-COVID-19, și va fi instalată în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare, una dintre cele mai importante unități de profil din România.

“Este un moment cu adevărat important, o premieră absolută pentru spitalele publice din țara noastră. Prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România a fost livrată la Cluj și urmează să fie instalată în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare. Pacienții care se adresează singurului spital cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania și unul din cele doar două din țară vor avea astfel parte de multiplele beneficii ale terapiei hiperbare”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sistemul livrat este alcătuit dintr-un compartiment principal, cu o capacitate maximă de opt persoane, și o antecameră pentru alte două persoane. Echipamentul este dotat cu un sistem avansat de alimentare cu aer comprimat, atât de joasă cât și de înaltă presiune, iar calitatea oxigenului furnizat respectă standardele europene în vigoare.

Terapia hiperbară este o metodă recunoscută medical pentru eficiența în accelerarea vindecării, stimularea regenerării țesuturilor, reducerea inflamațiilor, creșterea fluxului sangvin și combaterea infecțiilor. Prin crearea unui mediu presurizat și furnizarea de oxigen pur, plămânii absorb o cantitate mai mare de oxigen, ceea ce duce la o oxigenare mai bună a organismului.

Dotarea cu acest echipament de înaltă performanță marchează un pas important în modernizarea serviciilor medicale publice din România, cu sprijinul fondurilor europene atrase prin PNRR.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*