Președintele României cere reexaminarea legii care permite obținerea permisului pentru motocicletă fără test teoretic

Nicușor Dan, președintele României. FOTO facebook ND
Nicușor Dan, președintele României. FOTO facebook ND

Președintele României, Nicușor Dan, a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru completarea Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, lege care vizează excepții de la susținerea probei teoretice pentru anumite categorii de permis de conducere.

Solicitarea vizează corelarea modificărilor legislative adoptate cu normele europene prevăzute de Directiva 2006/126/CE, în special în ceea ce privește categoriile de permis A1, A2 și A.

Legea trimisă la promulgare introducea posibilitatea ca deținătorii unui permis pentru categoria A1 să obțină categoria A2 sau A fără susținerea probei teoretice, dar și ca deținătorii unui permis categoria B să poată obține permisul A sau A2 dacă au urmat cursuri teoretice și practice, fiind obligați doar să susțină proba practică.

Președintele semnalează că forma actuală a legii nu respectă cerințele impuse de directiva europeană, care condiționează exceptarea de la testul teoretic de o experiență minimă de doi ani pe categoria inferioară și, în unele cazuri, de un curs de formare specific. În lipsa acestor prevederi, legea riscă să intre în contradicție cu dreptul european.

“În forma actuală, legea omite cerința experienței minime de doi ani în conducerea motocicletelor din categoria A1 sau A2, prevăzută expres de normele europene, ceea ce impune reanalizarea textului pentru alinierea la aceste cerințe”, se precizează în cererea transmisă Parlamentului.

În plus, administrația prezidențială atrage atenția că există diferențe importante între conținutul probelor teoretice pentru categoriile B și A/A2, ceea ce face nejustificată excluderea automatizată de la susținerea examenului teoretic pentru cei care dețin deja permis categoria B.

De asemenea, Președintele României subliniază importanța respectării principiilor de calitate a legislației și a necesității de a evita reglementările care pot duce la standarde diferite față de cele impuse de Uniunea Europeană în domeniul siguranței rutiere.

Legea se întoarce astfel în Parlament pentru o reanalizare, în vederea introducerii unor condiții clare și compatibile cu legislația europeană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*