Percheziții în Italia și sechestru de peste 3,3 milioane de euro într-un dosar de fraudă cu fonduri europene pentru redresare și reziliență

Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO
Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO

Autoritățile judiciare italiene, la solicitarea Parchetului European (EPPO) din Torino, au desfășurat o amplă acțiune de percheziții în mai multe provincii din Italia, în cadrul unei anchete privind o presupusă fraudă cu fonduri provenite din Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF) al Uniunii Europene.

Operațiunea a avut loc în data de 17 iulie 2025 și a fost efectuată de Garda Financiară italiană (Guardia di Finanza) din Biella. În urma acțiunilor de percheziție, judecătorul pentru cercetare preliminară de la Tribunalul din Bologna a dispus instituirea unui sechestru asupra unor fonduri în valoare totală de 3,3 milioane de euro, sumă corespunzătoare presupusului prejudiciu rezultat din faptele anchetate.

Potrivit anchetatorilor, gruparea investigată ar fi constituit o rețea organizată de consilieri fiscali și centre de servicii contabile, activi în mai multe regiuni ale Italiei. Aceștia ar fi folosit identitatea unor persoane interpuse pentru a înființa firme fictive și ar fi falsificat evidențele contabile ale acestora pentru a obține ilegal fonduri europene și facilități fiscale destinate lucrărilor de eficiență energetică. În realitate, lucrările ar fi fost inexistente.

Sunt cercetate 35 de persoane fizice și 16 companii pentru constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă agravată împotriva statului italian și infracțiuni de natură fiscală și contabilă. În cadrul operațiunii au fost executate 18 mandate de percheziție în provinciile Arezzo, Empoli, Fermo, Florența, Bologna, Pesaro, Perugia, Prato, Roma, Torino, Verona și Vicenza. Au fost ridicate documente fiscale și contracte relevante pentru probatoriul cauzei.

În conturile bancare ale celor patru suspecți principali au fost identificate și puse sub sechestru sume însumând 3.385.986 de euro. În cazul în care fondurile disponibile nu acoperă întreaga sumă, anchetatorii pot extinde sechestrul asupra altor bunuri, inclusiv imobile sau autovehicule, pentru a recupera prejudiciul estimat.

EPPO (Parchetul European) este structura independentă a Uniunii Europene responsabilă cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*