Parlamentul European propune simplificarea sistemului fiscal european pentru a reduce povara administrativă asupra firmelor și cetățenilor

Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos
Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos

Comisiile pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON) și pentru Afaceri Fiscale (FISC) din Parlamentul European au adoptat un raport care solicită reformarea arhitecturii fiscale a Uniunii Europene. Raportul, elaborat de eurodeputatul Michalis Hadjipantela (PPE, Cipru), a fost votat cu 46 de voturi pentru, 2 împotrivă și 11 abțineri și vizează reducerea complexității, promovarea competitivității și combaterea evaziunii fiscale.

Documentul face parte din procesul de pregătire a unei propuneri legislative a Comisiei Europene privind simplificarea sistemului fiscal, programată pentru începutul anului 2026. Raportul propune idei pentru diminuarea poverii administrative și a costurilor de conformare fiscală, în special pentru IMM-uri, unde costurile de respectare a obligațiilor fiscale reprezintă în medie 30% din suma totală plătită sub formă de taxe.

Printre principalele măsuri propuse se numără înființarea unui „EU Tax Data Hub”, o platformă digitală unică pentru administrațiile fiscale din statele membre. Aceasta ar facilita schimbul automat de informații, ar elimina raportările duble și ar reduce semnificativ birocrația. În plus, platforma ar servi ca punct unic de acces pentru autoritățile fiscale din întreaga Uniune.

Raportul propune și simplificarea procedurilor de declarare fiscală pentru conturile de economii și investiții, în scopul de a încuraja populația să investească mai mult în piețele de capital europene. Alte recomandări includ utilizarea uniformă a numărului de identificare fiscală în toate statele membre, revizuirea cadrului actual al TVA și al directivelor privind cooperarea administrativă și combaterea evaziunii fiscale.

Eurodeputații avertizează însă că simplificarea nu trebuie să vină în detrimentul luptei împotriva fraudei fiscale, evitării obligațiilor fiscale sau planificării fiscale agresive. Se solicită întărirea cooperării între Oficiul Procurorului Public European și rețeaua Eurofisc, pentru a spori schimbul de informații, anchetele coordonate și aplicarea transfrontalieră a legii.

În raport se propune ca Comisia să elaboreze un plan de acțiune pentru identificarea și eliminarea obstacolelor fiscale din piața unică. Este evocată inclusiv posibilitatea introducerii unui „al 28-lea regim fiscal” – un set unic de reguli fiscale la nivel european destinat companiilor inovatoare. Se cere și abordarea problemelor fiscale specifice lucrătorilor transfrontalieri și nomazilor digitali, precum și simplificarea schemelor de stimulare fiscală pentru cercetare și dezvoltare.

„Acest raport propune un cadru fiscal european mai simplu, mai transparent și predictibil, care reduce complexitatea și crește competitivitatea. Într-un context de presiuni economice și concurență globală, o arhitectură fiscală eficientă este esențială, mai ales pentru IMM-uri, coloana vertebrală a economiilor europene”, a declarat raportorul Michalis Hadjipantela.

Deși nu are caracter legislativ, raportul adoptat reprezintă un semnal politic puternic din partea Parlamentului European în direcția unei viitoare reforme fiscale coordonate la nivelul Uniunii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*