
Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) a Parlamentului European a votat marți, 15 iulie 2025, un nou set de reguli privind combaterea practicilor comerciale neloiale transfrontaliere din lanțul agroalimentar, cu 44 de voturi pentru, unul împotrivă și fără abțineri. Măsurile vizează întărirea protecției fermierilor europeni împotriva abuzurilor comise de marii retaileri și procesatori de produse alimentare, inclusiv din afara Uniunii Europene.
Conform noilor reguli, statele membre vor putea interveni din proprie inițiativă în cazul unor practici neloiale, fără a fi necesară depunerea unei plângeri oficiale de către un producător. Acest sistem de protecție se va alinia regimului aplicat deja pentru indicațiile geografice în piața unică.
Eurodeputații propun, de asemenea, crearea unui sistem de alertă rapidă privind practicile comerciale neloiale care au loc în mai multe state membre. Punctele de contact desemnate de autoritățile naționale și Comisia Europeană vor face parte dintr-o rețea permanentă de schimb de informații, permițând notificări automate și imediate în cazuri suspecte.
Pentru a preveni eludarea reglementărilor prin mutarea sediului în afara UE, noul cadru legal se va aplica și cumpărătorilor din țări terțe. Aceștia vor fi obligați să desemneze o persoană responsabilă în Uniunea Europeană înainte de a putea achiziționa produse agroalimentare europene, această persoană fiind răspunzătoare juridic în cazul încălcării legislației.
Regulamentul propus oferă și un cadru extins pentru cooperarea între autoritățile naționale, inclusiv în cazurile în care un stat membru interzice mai multe practici decât cele prevăzute de legislația europeană – cum ar fi vânzarea sub costul de producție. În astfel de situații, autoritățile pot aplica în comun noile reguli, prin acord mutual.
„Votul de astăzi, rezultat al unor săptămâni de cooperare intensă și eficientă între toate grupurile politice, reprezintă un pas major către protejarea micilor producători și asigurarea unui lanț agroalimentar mai echitabil și mai transparent, lipsit de abuzuri și șantaj”, a declarat Stefano Bonaccini (S&D, Italia), raportorul dosarului.
„Obiectivul nostru este să finalizăm procesul legislativ până la sfârșitul anului, pentru a garanta o remunerare echitabilă a muncii fermierilor și valoarea produselor acestora, răspunzând astfel așteptărilor a milioane de cetățeni europeni”, a adăugat acesta.
Comisia AGRI a decis, de asemenea, inițierea negocierilor cu statele membre asupra formei finale a legislației, în urma votului în plenul Parlamentului, programat pentru luna septembrie 2025.
Be the first to comment