
Comisiile pentru Mediu (ENVI) și Piață Internă (IMCO) din Parlamentul European au adoptat o propunere legislativă care vizează transformarea sectorului auto european într-un model de sustenabilitate și economie circulară. Documentul reglementează întreg ciclul de viață al vehiculelor, de la design și fabricație până la tratarea finală la sfârșitul duratei de utilizare.
Potrivit noilor reguli, producătorii vor fi obligați să proiecteze vehicule care să permită demontarea facilă a componentelor pentru reutilizare, reciclare sau recondiționare. De asemenea, va deveni interzisă împiedicarea înlocuirii pieselor prin intermediul actualizărilor software.
Plasticul utilizat în construcția noilor modele auto va trebui să conțină minimum 20% material reciclat în termen de șase ani de la intrarea în vigoare a regulamentului. După un deceniu, ținta va urca la 25%, condiționat de disponibilitatea materiei prime reciclate la prețuri accesibile. Comisia Europeană va analiza și posibilitatea introducerii unor obiective similare pentru oțelul și aluminiul reciclat.
Un alt aspect important îl reprezintă responsabilitatea extinsă a producătorilor, care vor trebui să suporte costurile colectării și tratării vehiculelor la sfârșitul ciclului de viață. Vor fi impuse reguli stricte privind eliminarea componentelor care conțin substanțe periculoase înainte de procesul de distrugere, iar autoritățile naționale vor fi obligate să intensifice controalele și inspecțiile.
Exportul vehiculelor rulate va fi, de asemenea, reglementat mai riguros. Doar vehiculele care nu sunt considerate în mod obiectiv „la final de viață” vor putea fi exportate în afara UE, iar criteriile de evaluare vor fi clarificate pentru autoritățile vamale.
“Compromisul adoptat astăzi de Parlament este un pas decisiv spre o economie circulară în domeniul auto. Asigurăm sustenabilitatea fără a sufoca industria, prin obiective realiste și mai puțină birocrație”, au declarat raportoarele Jens Gieseke și Paulius Saudargas.
Regulamentul ar urma să intre în vigoare la un an de la adoptare pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare, iar pentru autobuze, camioane, remorci, motociclete și mopede, termenul va fi extins la cinci ani. Votul final în plenul Parlamentului European este programat pentru sesiunea din 8–11 septembrie 2025.
Be the first to comment