Parlamentul European cere deschiderea clusterelor de negociere pentru Ucraina și accelerarea sprijinului militar și financiar

Ucraina, susținută de Europa. FOTO Dusan_Cvetanovic
Ucraina, susținută de Europa. FOTO Dusan_Cvetanovic

Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European a adoptat un raport privind progresele Ucrainei în procesul de aderare la Uniunea Europeană, subliniind angajamentul ferm față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Raportul, votat marți dimineață cu 55 de voturi pentru, 12 împotrivă și 3 abțineri, solicită Comisiei Europene deschiderea clusterelor de negociere pentru a accelera procesul de aderare al Ucrainei, cu condiția continuării reformelor asumate.

Eurodeputații îndeamnă guvernul de la Kiev să mențină ritmul reformelor legate de statul de drept, reforma justiției, combaterea corupției și întărirea administrației publice. În același timp, salută progresele remarcabile în consolidarea instituțiilor democratice într-un context extrem de dificil generat de războiul declanșat de Federația Rusă.

„Admirăm și sprijinim ferm Ucraina și dorim să stabilizăm și să accelerăm parcursul său european. Eforturi reînnoite în ceea ce privește reformele judiciare și anticorupție, consolidarea autorităților locale și regionale, a parlamentului ucrainean și a societății civile sunt necesare și vor reprezenta pași importanți în această direcție”, a declarat Michael Gahler (PPE, Germania), raportorul Parlamentului European.

Raportul atrage atenția asupra vulnerabilității sistemului judiciar ucrainean în fața corupției și influențelor politice și subliniază importanța unor procese transparente și meritocratice de selecție pentru instituțiile judiciare și anticorupție. Eurodeputații consideră că progresul în aceste domenii este esențial nu doar pentru aderarea la UE, ci și pentru reconstrucția post-conflict și încrederea în economia ucraineană.

În contextul internațional actual, raportul exprimă îngrijorare față de schimbarea poziției Statelor Unite privind agresiunea rusă, sub administrația președintelui Donald Trump. În acest sens, Parlamentul European reafirmă că UE și statele membre trebuie să rămână aliați strategici ai Ucrainei și să își întărească rolul de lideri în susținerea luptei pentru suveranitate, pace și justiție.

Se solicită accelerarea livrărilor de ajutor militar, material și financiar către Ucraina, menținerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei și combaterea tentativelor de eludare a acestora. Eurodeputații susțin și o eliminare mai rapidă a produselor energetice rusești din piața UE, în paralel cu măsuri de responsabilizare și justiție pentru crimele comise.

Acesta este primul raport de extindere al Parlamentului European privind Ucraina, de la declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei, acordarea statutului de țară candidată și lansarea oficială a negocierilor de aderare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*