Parchetul European investighează achiziții IT suspecte în universități și licee din Portugalia, finanțate prin PNRR

Anchetă la nivel European. FOTO EPPO
Anchetă la nivel European. FOTO EPPO

Biroul Procurorului Public European (EPPO) din Porto a coordonat marți, 8 iulie, o amplă acțiune de percheziții în mai multe regiuni ale Portugaliei, în cadrul unei anchete privind achiziții de echipamente IT și de securitate cibernetică finanțate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR). Vizați sunt o universitate publică, mai multe licee și un grup de companii național specializat în comerțul cu produse informatice.

Operațiunea, desfășurată sub numele de cod „Nexus”, a dus la efectuarea a 59 de percheziții la instituții publice, furnizori IT și alte firme private, în colaborare cu Poliția Judiciară portugheză și Parchetul național. Cinci persoane au fost arestate, printre care și un funcționar public.

Prejudiciul estimat adus bugetului Uniunii Europene este de 4,6 milioane de euro, sumă pentru care s-a dispus un ordin de înghețare a activelor.

Ancheta vizează posibile fraude comise prin contracte publice în care s-ar fi oferit informații privilegiate unor operatori economici pentru câștigarea licitațiilor. Printre infracțiunile investigate se numără frauda cu subvenții, corupția activă și pasivă, participarea ilegală a unui funcționar public la o tranzacție economică, încasarea de fonduri necuvenite, fals în înscrisuri și abuz în serviciu.

EPPO a precizat că toate persoanele implicate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Biroul Procurorului Public European este instituția independentă a UE responsabilă cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*