
Ministrul afacerilor externe, Oana Țoiu, a participat marți, 15 iulie 2025, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene, desfășurată la Bruxelles, alături de omologii din statele membre. Agenda discuțiilor a inclus teme esențiale pentru securitatea și stabilitatea regională, în special situația din Ucraina, Orientul Mijlociu, Georgia, precum și aspecte privind relațiile externe ale Uniunii.
Cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, miniștrii au avut un schimb de opinii cu ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, intervenit prin videoconferință. Oana Țoiu a subliniat necesitatea continuării sprijinului multidimensional oferit de Uniunea Europeană, în special în perspectiva iernii viitoare, accentuând importanța susținerii financiare, militare și logistice. Ministrul român a salutat noile listări de sancțiuni adoptate împotriva actorilor implicați în încălcări ale drepturilor omului în Rusia și acțiuni destabilizatoare peste hotare, pledând pentru adoptarea rapidă a celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni și pentru limitarea prezenței diplomatice ruse pe teritoriul UE.
În același timp, Oana Țoiu a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de aderare al Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană, subliniind importanța unei păci juste și durabile în Ucraina, în dialog cu partenerii globali și în perspectiva Săptămânii la Nivel Înalt a ONU din septembrie.
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, ministrul român a evidențiat gravitatea crizei umanitare din Gaza și a salutat dialogul recent dintre UE și Israel, care a dus la acceptarea unor măsuri de îmbunătățire a situației umanitare în Fâșia Gaza. Totodată, a reiterat susținerea pentru eliberarea ostaticilor și încheierea unui acord de pace durabil.
Referindu-se la Iran, Oana Țoiu și-a exprimat profunda îngrijorare față de acțiunile destabilizatoare ale regimului de la Teheran și decizia de a suspenda cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică. A subliniat nevoia de monitorizare strictă a evoluțiilor privind programul nuclear iranian, în contextul riscurilor de proliferare și amenințărilor la adresa securității globale.
În privința Georgiei, șefa diplomației române a exprimat preocupări legate de regresul democratic și restrângerea spațiului de exprimare. A pledat pentru o reacție a Uniunii Europene care să fie principială, dar și pragmatică, menținând totodată deschisă opțiunea dialogului cu autoritățile de la Tbilisi.
Pe tema reformei Uniunii pentru Mediterana, ministrul Oana Țoiu a evidențiat importanța trecerii de la cooperare la un parteneriat sustenabil și necesitatea asumării de responsabilități de către partenerii din regiune, în funcție de specificul fiecărui stat.
În marja reuniunii CAE, a participat la un mic dejun informal organizat de Înaltul Reprezentant Kaja Kallas, împreună cu viceprim-ministrul și ministrul de externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi. Oana Țoiu a subliniat intensificarea acțiunilor hibride ale Rusiei împotriva Chișinăului și a salutat adoptarea de noi măsuri restrictive, inițiate de România, împotriva persoanelor și entităților care contribuie la destabilizarea Republicii Moldova.
De asemenea, ministrul român a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Spania, José Manuel Albares Bueno, și Polonia, Radosław Sikorski. Cu oficialul polonez a discutat oportunitățile oferite de fondurile europene pentru reconstrucția Ucrainei. În dialogul cu ministrul spaniol, a fost reiterată dorința comună de finalizare a Acordului bilateral privind dubla cetățenie și de consolidare a Parteneriatului Strategic, inclusiv prin diversificarea schimburilor economice și cooperarea în domeniul apărării.
Be the first to comment