Ministerul Public propune reorganizarea parchetelor și măsuri pentru recuperarea prejudiciilor penale. Procurorul general Alex Florența explică blocajele instituționale

Alex Florența, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. FOTO MP
Alex Florența, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. FOTO MP

Cu ocazia Zilei Justiției, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, a transmis un mesaj ferm privind necesitatea reformării sistemului judiciar și întăririi capacității instituționale a Ministerului Public. Într-un context social și juridic tot mai complex, acesta a subliniat că justiția nu este un act formal, ci un veritabil serviciu public în slujba cetățenilor.

„Justiția nu aparține doar magistraților, ci întregii societăți. O justiție independentă, profesionistă și eficientă este temelia unei democrații funcționale, a unei societăți drepte și solidare”, a declarat Alex Florența, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În mesajul său, procurorul general a vorbit despre provocările tot mai mari cu care se confruntă sistemul judiciar, de la criminalitate informatică până la rețele internaționale de trafic de persoane și droguri. Răspunsul Ministerului Public, a explicat el, presupune echipe multidisciplinare, cooperare internațională și un efort constant de adaptare. Totuși, aceste eforturi au nevoie de sprijin prin politici coerente, resurse adecvate și o legislație modernă.

Unul dintre punctele centrale ale mesajului a fost propunerea unei reforme administrative în organizarea parchetelor de pe lângă judecătorii. Concret, se dorește înființarea unui singur parchet la nivel județean, cu sediul în reședința de județ, iar celelalte unități din același județ să devină sedii secundare. Scopul este de a reduce costurile, de a echilibra volumul de muncă și de a eficientiza gestionarea resurselor umane.

„În prezent există 176 de parchete de pe lângă judecătorii, dintre care 105 sunt unități mici sau foarte mici, cu între 3 și 5 posturi de procurori. Diferențele de volum de dosare între unități sunt uriașe, ceea ce duce la dezechilibre și blocaje instituționale”, a explicat Alex Florența.

O altă direcție esențială de reformă vizează creșterea gradului de recuperare a prejudiciilor în dosarele penale. Deși în ultimii trei ani au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 4,5 miliarde de lei, nivelul real al recuperărilor este foarte redus. Procurorul general propune o intervenție legislativă care să întărească rolul autorităților fiscale în valorificarea bunurilor indisponibilizate.

„O intervenție legislativă care să crească capacitatea organelor fiscale va genera nu doar venituri bugetare mai mari, ci și încredere publică în faptul că infractorii sunt privați de bunurile dobândite ilegal”, a precizat Alex Florența.

În încheiere, procurorul general a făcut apel la un dialog onest între sistemul judiciar, factorii de decizie și societatea civilă. A subliniat că încrederea în justiție se construiește prin rezultate, dar și prin recunoașterea onestă a nevoii de reformă și acțiuni concrete pentru îndeplinirea acesteia.

„Astăzi, de Ziua Justiției, le mulțumesc tuturor colegilor magistrați, personalului auxiliar și partenerilor instituționali care, în ciuda dificultăților, își fac datoria cu profesionalism și demnitate, în slujba cetățenilor”, a transmis Alex Florența.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*