Ministerul Dezvoltării impune noi reguli pentru investițiile publice și promite finalizarea lucrărilor începute

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării. FOTO Facebook CA
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării. FOTO Facebook CA

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat un proiect de act normativ menit să eficientizeze utilizarea fondurilor naționale și să orienteze resursele către investiții cu impact major, în contextul presiunilor bugetare actuale.

Documentul vizează prioritizarea proiectelor în funcție de stadiul de execuție și de relevanța pentru comunități, astfel încât investițiile începute să fie finalizate, iar altele, mai puțin urgente, să fie amânate sau comasate.

“Aceste măsuri sunt necesare pentru reevaluarea priorităților investiționale la nivel central și local și ca o măsură de ajustare strategică, utilă pentru menținerea echilibrului bugetar și asigurarea sustenabilității finanțelor publice”, a declarat Cseke Attila, ministrul dezvoltării.

Ministerul anunță că lucrările aflate deja în desfășurare vor continua, în special cele din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cu accent pe rețelele de apă, canalizare și gaz. În paralel, va fi creat cadrul legal prin care ministerul să poată finanța, din venituri proprii, verificările de șantier aferente acestor proiecte.

În ceea ce privește investițiile în infrastructura sportivă, se introduce obligativitatea cofinanțării de către autoritățile locale în proporție de minimum 20% din valoarea totală a lucrărilor. Pentru proiectele noi, lucrările pot începe doar după 1 iulie 2026 și doar dacă sunt finanțate din contribuția proprie a beneficiarilor.

Un alt aspect important vizează comasarea programelor cu obiective similare. Spre exemplu, investițiile în alimentarea cu apă sau racordarea la canalizare vor fi gestionate printr-un singur program, în loc de două sau mai multe, cum este cazul în prezent cu „Anghel Saligny” și Compania Națională de Investiții. Această măsură urmărește eliminarea dublărilor și creșterea eficienței în utilizarea fondurilor.

Totodată, proiectul prevede suspendarea semnării de noi contracte pentru investiții care nu sunt considerate urgente în actualul context economic. Este vorba despre construcția sau modernizarea sălilor de sport, a complexurilor sportive, așezămintelor culturale, cinematografelor, drumurilor județene și locale, rețelelor de apă și canalizare și a foselor septice. Proiectele aflate deja în derulare vor merge mai departe.

“Sunt măsuri impuse de contextul economic, care vor îmbunătăți disciplina bugetară, dar vor garanta și finalizarea proiectelor începute, importante, în stadii avansate”, a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*