Gustul autentic al tradiției românești prinde viață la Muzeul ASTRA, unde Punctele Gastronomice Locale devin custozi ai patrimoniului viu

Mâncare românească. FOTO Produs în România

La Muzeul ASTRA din Sibiu, tradițiile culinare se transformă în experiențe culturale autentice, printr-un amplu eveniment care aduce în prim-plan Punctele Gastronomice Locale ca veritabili custozi ai tradițiilor creative. Timp de trei zile, vizitatorii pot descoperi cum bucătăria locală devine o platformă pentru dezvoltare durabilă, identitate comunitară și revitalizare culturală.

Evenimentul, parte din programul ASTRA Multicultural, propune un model nou de valorizare a patrimoniului culinar: un Punct Gastronomic Local nu mai este doar un loc unde se servește mâncare tradițională, ci devine un spațiu de educație culturală și implicare comunitară. Prin integrarea poveștilor, a rețetelor transmise din generație în generație și a produselor locale autentice, aceste puncte devin actori-cheie ai dezvoltării rurale și ai turismului responsabil.

Publicul este invitat să participe la un maraton de gusturi, meșteșuguri și activități interactive. Punctele Gastronomice Locale din toate regiunile țării își prezintă cele mai bune rețete, gătite pe loc și acompaniate de poveștile locului. Vizitatorii pot degusta bucate tradiționale, pot învăța din demonstrații culinare, se pot implica în ateliere meșteșugărești și pot porni într-o călătorie pe traseele tematice din „delta muzeului”, în canotci conduse de localnici.

Experiența este întregită de concerte în aer liber, dansuri populare și activități pentru copii, în timp ce punctul culminant va fi decernarea titlurilor de „Custode de tradiții creative” pentru acele PGL-uri care au reușit să aducă tradiția în contemporaneitate, contribuind activ la dezvoltarea comunităților din care fac parte.

Evenimentul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Muzeul ASTRA, cu sprijinul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Fundației Româno-Americane, Agenției Naționale a Zonei Montane și al proiectului Cronicari Digitali. Inițiativa face parte din strategia Rețelei România Tradițiilor Creative, care promovează tradiția ca resursă de bunăstare și capital cultural viu.

Prezența Punctelor Gastronomice Locale la Muzeul ASTRA validează ideea că identitatea unui loc trece prin farfurie, iar rețeta pentru dezvoltare poate începe cu o poveste spusă în jurul mesei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*