Fondurile de coeziune ale UE vor putea fi folosite pentru apărare, locuințe accesibile și infrastructură energetică

Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos
Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind actualizarea intermediară a politicii de coeziune, care va permite statelor membre să direcționeze fondurile europene către noi priorități strategice, adaptate contextului geopolitic actual. Negociatorii Parlamentului European și ai Președinției daneze a Consiliului UE au convenit asupra unei reforme care extinde flexibilitatea bugetară și susține investiții esențiale pentru securitate, reziliență și tranziția verde.

Noile orientări vor permite finanțarea dezvoltării capacităților industriale de apărare, mobilității militare, locuințelor accesibile, rezilienței la apă, decarbonizării, tehnologiilor strategice și infrastructurii energetice, inclusiv interconectori între statele membre. În același timp, regiunile care se învecinează cu Rusia, Belarus și Ucraina vor beneficia de sprijin suplimentar, ca urmare a vulnerabilităților accentuate în contextul tensiunilor internaționale.

Pentru a accelera utilizarea fondurilor, s-a decis aplicarea unor rate de cofinanțare mai avantajoase cu 10 puncte procentuale peste media obișnuită, precum și acordarea unui prefinanțări unice de 20% pentru sumele realocate în 2026.

Potrivit acordului, vor fi sprijinite în mod expres investițiile în infrastructură cu dublă utilizare, adică proiecte care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare. Acestea vor avea prioritate în cadrul noilor finanțări dedicate industriei de apărare și mobilității militare.

Pentru domeniul locuințelor accesibile, criteriile de sustenabilitate ale stocului locativ vor fi incluse în evaluarea proiectelor, iar investițiile în domeniul apei vor fi aliniate strategiei europene privind reziliența la apă. Aceasta presupune, printre altele, susținerea irigațiilor și a instalațiilor de desalinizare.

Pentru a păstra obiectivul esențial al politicii de coeziune – sprijinirea regiunilor mai puțin dezvoltate și a întreprinderilor mici și mijlocii – s-a convenit ca investițiile strategice ale marilor companii să poată fi finanțate doar în zonele UE cu un PIB per capita sub media europeană.

Acordul conține și o clauză importantă privind condiționalitatea respectării statului de drept. Astfel, fondurile înghețate din cauza încălcării valorilor europene nu vor putea fi redirecționate către noile priorități stabilite prin acest acord.

Această revizuire a politicii de coeziune este una dintre cele mai ambițioase reforme de etapă și vine într-un moment în care Europa caută soluții eficiente pentru întărirea rezilienței interne, protejarea valorilor democratice și susținerea regiunilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*