Firmele din zona euro raportează dobânzi mai mici, dar rămân îngrijorate de tensiunile comerciale și costuri

Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos
Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos

Firmele din zona euro au continuat să semnaleze o scădere a dobânzilor la creditele bancare în al doilea trimestru din 2025, în paralel cu o ușoară înăsprire a altor condiții de creditare. Potrivit celei de-a 35-a ediții a sondajului SAFE (Survey on the Access to Finance of Enterprises), publicat pe 21 iulie 2025, companiile au indicat că accesul la finanțare rămâne relativ stabil, în timp ce inflația anticipată pe termen scurt a scăzut la 2,5%, de la 2,9%.

Răspunsurile colectate între 30 mai și 27 iunie 2025, de la peste 5.300 de firme (dintre care 92% sunt IMM-uri), arată că scăderea netă a dobânzilor la creditele bancare (‑14%) reflectă transmiterea efectelor unei politici monetare mai relaxate. Totodată, 16% dintre firme au menționat o creștere a altor costuri de finanțare, cum ar fi comisioanele, iar 11% au observat condiții mai stricte privind garanțiile.

Cererea pentru credite bancare a rămas stabilă, doar 1% dintre firme raportând o scădere, iar disponibilitatea acestora s-a îmbunătățit ușor. Diferența dintre cererea și disponibilitatea creditelor – așa-numitul „decalaj de finanțare” – a rămas neschimbată față de trimestrul anterior. Privind spre următoarele trei luni, companiile se așteaptă la o ușoară creștere a accesului la finanțare externă.

În ceea ce privește mediul economic, firmele continuă să vadă perspectivele generale ca pe un obstacol major în accesarea finanțării (17% net), în timp ce 6% observă o atitudine mai favorabilă a băncilor privind creditarea.

Pe plan operațional, 8% dintre firme au raportat o creștere a cifrei de afaceri în ultimele trei luni, iar 23% se așteaptă la îmbunătățiri în trimestrul următor. Cu toate acestea, profiturile continuă să scadă – 13% net dintre respondenți indicând o deteriorare, mai ales în rândul IMM-urilor. Aproximativ 50% dintre companii semnalează în continuare presiuni din partea costurilor, dar într-o măsură mai mică decât în perioada anterioară.

Previziunile privind prețurile de vânzare au scăzut la o medie de 2,5%, iar costurile salariale sunt estimate în medie la 2,8% (față de 3,0% anterior). Costurile non-salariale (materii prime, energie etc.) au înregistrat și ele un recul, de la 4,0% la 3,4%.

Pe termen scurt, inflația estimată de firme a scăzut la 2,5%. Pe termen mediu și lung (3 și 5 ani), a rămas constantă la 3,0%. Deși 52% dintre firme consideră că riscurile privind inflația sunt în continuare orientate în sus, procentul este în scădere, în timp ce 33% percep riscurile ca fiind echilibrate.

Un capitol special al sondajului a vizat impactul tensiunilor comerciale, în special al tarifelor impuse de Statele Unite. Firmele exportatoare în SUA și cele din sectorul manufacturier sunt cele mai expuse. Aproximativ 30% dintre companii semnalează întârzieri sau blocaje în lanțurile de aprovizionare și caută furnizori alternativi. Cele mai frecvente reacții ale firmelor sunt reorientarea vânzărilor către piețele interne și UE, precum și restructurarea lanțurilor de aprovizionare.

Acest sondaj aduce informații valoroase privind percepțiile mediului de afaceri asupra condițiilor economice și financiare și va contribui la conturarea politicilor monetare și economice viitoare din zona euro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*