
Anunțul privind majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 16%, începând cu 1 ianuarie 2026, produce deja efecte concrete în economie: antreprenorii grăbesc retragerea dividendelor încă din 2025, în încercarea de a evita taxarea dublă ce se prefigurează pentru anul viitor.
CC Tax Advisory semnalează că, în urma acestei reacții anticipate, bugetul de stat va înregistra în 2025 o creștere aparentă a încasărilor din impozitul pe dividende, dar și din contribuția la sănătate (CASS), care este de 10% și se aplică pentru venituri ce depășesc anumite praguri anuale (6, 12 sau 24 salarii minime). Această accelerare a distribuirii dividendelor creează un efect de „bulă fiscală”, care riscă să fie urmat de o scădere abruptă a veniturilor în 2026.
„Asistăm la un nou episod de finanțare anticipată pe bază de frică. Statul încasează mai mult în 2025, dar aceste venituri sunt doar aparent sustenabile. Ele reprezintă un efect de bulă fiscală – în 2026, același volum de dividende nu va mai exista, pentru că au fost deja distribuite, iar încasările din CASS aferente acestor sume se vor diminua drastic”, a declarat drd. Cornelia Năstase, fondator și CEO, CC Tax Advisory.
În opinia sa, statul stimulează involuntar comportamente fiscale defensive, prin măsuri fără o strategie clară, pe termen mediu. „Vedem cum se repetă un tipar familiar: statul stimulează involuntar un comportament fiscal anticipativ, fără să aibă o strategie coerentă pe termen mediu. Antreprenorii trag concluziile logice: dacă vine o majorare, mai bine retrag dividendele acum”, a mai subliniat Cornelia Năstase.
CC Tax Advisory atrage atenția că acest tip de reacție a mediului privat este similar cu alte episoade de „finanțare de urgență”, cum a fost cazul contribuției de 100% la Fondul de Tranziție Energetică, declarată recent neconstituțională. Potrivit companiei, astfel de decizii creează o presiune pe antreprenori și generează dezechilibre care afectează planificarea fiscală pe termen lung.
Be the first to comment