Controale naționale ANSVSA în unitățile alimentare din România pentru combaterea fraudelor și protejarea consumatorilor

Alimentele la control. FOTO Alexas_Fotos
Alimentele la control. FOTO Alexas_Fotos

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a declanșat o campanie extinsă de controale oficiale în perioada 13 – 30 iunie 2025, vizând unitățile de producție, prelucrare și comercializare a alimentelor din întreaga țară.

Acțiunea a fost inițiată de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu, și are ca obiectiv prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, combaterea fraudelor și a substituirii produselor, dar și întărirea încrederii publicului în siguranța alimentelor vândute în România.

Pentru coordonarea eficientă a acestei campanii, a fost constituit un colectiv temporar de lucru din directorii executivi ai Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Olt, Dâmbovița, Teleorman, Ialomița și municipiul București, precum și din inspectori de specialitate.

Controalele vizează respectarea cerințelor legale de funcționare a unităților de vânzare cu amănuntul, igiena spațiilor de procesare și depozitare, condițiile de transport și manipulare a alimentelor, precum și trasabilitatea și autenticitatea produselor alimentare. Totodată, echipele de control vor verifica aplicarea corectă a procedurilor HACCP și vor recolta probe în vederea depistării posibilelor fraude sau substituiri de produse.

În cazul în care sunt descoperite nereguli, inspectorii vor aplica sancțiuni contravenționale, pot decide suspendarea temporară a activității, interzicerea desfășurării activităților în lipsa autorizațiilor legale și reținerea oficială a produselor care prezintă riscuri pentru consumatori.

„Protecția sănătății publice și a intereselor consumatorilor este o prioritate pentru ANSVSA. Prin această amplă acțiune de control, dorim să transmitem un mesaj clar către operatorii din sectorul alimentar: respectarea legislației și a standardelor de siguranță alimentară nu este opțională, ci o obligație față de toți cetățenii”, a declarat dr. Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Campania face parte din demersurile continue ale autorității de a menține un nivel ridicat de siguranță alimentară și de a crește încrederea populației în calitatea produselor alimentare de pe piața românească.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*