Constanța găzduiește un atelier internațional dedicat Economiei Albastre în zona Mării Negre, finanțat de Comisia Europeană

Cazinoul și orașul vechi Constanța. FOTO Ovidiu Oprea / EUplus.ro
Cazinoul și orașul vechi Constanța. FOTO Ovidiu Oprea / EUplus.ro

Consiliului Județean Constanța găzduiește joi, 17 iulie 2025, începând cu ora 10:00, Atelierul de Lucru Internațional cu tema “Economia Albastră în Zona Mării Negre”, organizat în format hibrid de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, în parteneriat cu Universitatea Maritimă Națională din Odessa, Ucraina, și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Evenimentul este organizat în cadrul programului de activități al proiectului european Blue Gates și reunește specialiști și reprezentanți din România, Bulgaria, Ucraina, Turcia, Grecia, Spania, dar și de la Comisia Europeană. Vor fi prezenți actori relevanți din sectoarele economiei albastre, inclusiv energii regenerabile offshore, pescuit și acvacultură, turism costier, construcții navale, precum și experți din mediul academic, centre de cercetare, instituții guvernamentale și ONG-uri de profil.

Lucrările atelierului vor fi deschise de prof. univ. dr. Adrian Curaj, președintele Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, și de Luminița Bălălău, directorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Din partea internațională, dr. Manuel Pulido-Velazquez, reprezentant al Universității din Valencia, va prezenta activitatea Consorțiului European INNFLOW, implicat în direcții strategice legate de apă și sustenabilitate.

Scopul principal al atelierului este identificarea direcțiilor prioritare de cooperare între statele riverane Mării Negre în domeniul economiei albastre, precum și elaborarea unei liste de obiective pentru dezvoltarea resursei umane, a tehnologiilor inovative și a infrastructurii de cercetare necesare pentru accelerarea transformării albastre și inteligente a regiunii.

Proiectul Blue Gates, cu titlul „Consolidarea Transformării Albastre și Inteligente a Bazinului Mării Negre” (BSB00189), este finanțat prin Programul Interreg NEXT pentru Bazinul Mării Negre. Bugetul total al proiectului este de 1.401.686,28 euro, din care 1.261.517,62 euro reprezintă fonduri nerambursabile acordate de Comisia Europeană.

Partenerii proiectului sunt Secretariatul Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră, Agenția de Dezvoltare pentru Estul Mării Negre (Turcia) – care asigură coordonarea, Universitatea din Rize (Turcia), Municipalitatea din Burgas (Bulgaria) și Universitatea Națională Maritimă din Odessa (Ucraina).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*