Consiliul UE permite derogări fiscale pentru 15 state membre care își majorează cheltuielile pentru apărare

Pace în Europa. FOTO geralt
Pace în Europa. FOTO geralt

Consiliul Uniunii Europene a aprobat activarea clauzei naționale de salvgardare din Pactul de Stabilitate și Creștere pentru 15 state membre, permițându-le astfel să-și crească cheltuielile pentru apărare fără a fi sancționate pentru depășirea limitei de deficit bugetar.

Măsura vine în contextul în care Uniunea Europeană își consolidează capacitățile de apărare, iar statele membre sunt încurajate să aloce resurse suplimentare în acest sens. Clauza se aplică pentru o perioadă de patru ani și oferă o marjă de flexibilitate bugetară de până la 1,5% din PIB.

„În acest moment critic, investițiile în capacitățile noastre de apărare trebuie să rămână prioritatea principală. Activarea clauzei naționale de salvgardare va permite statelor membre să crească cheltuielile pentru apărare, menținând în același timp sustenabilitatea finanțelor publice”, a declarat Ministrul danez al afacerilor economice, Stephanie Lose. 

Statele care beneficiază de această derogare sunt: Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia și Slovenia. Germania a transmis o solicitare similară, care urmează să fie analizată după finalizarea planului său fiscal pe termen mediu.

Concret, măsura permite evitarea declanșării unei noi proceduri de deficit excesiv pentru aceste țări, chiar dacă depășesc traiectoria netă de cheltuieli stabilită anterior, atâta vreme cât depășirea se datorează exclusiv investițiilor în apărare. Restul cheltuielilor rămân supuse regulilor bugetare în vigoare.

Prin această decizie, Uniunea Europeană urmărește consolidarea securității cetățenilor săi, reducerea dependențelor strategice, acoperirea lacunelor critice de capacitate și întărirea bazei industriale și tehnologice de apărare la nivel european.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*