Consiliul UE activează procedura de deficit excesiv pentru Austria și revizuiește traiectoria fiscală a României

Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos
Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos

Consiliul Uniunii Europene a decis deschiderea unei noi proceduri de deficit excesiv (EDP) în cazul Austriei și revizuirea traiectoriei privind cheltuielile nete în cazul României, având în vedere lipsa unor măsuri eficiente în cadrul procedurii existente, lansată încă din 2020. Decizia face parte din eforturile de aplicare a Pactului de Stabilitate și Creștere, prin care statele membre sunt obligate să mențină disciplina bugetară și să își reducă deficitele.

Totodată, Consiliul a aprobat traiectoriile maxime ale cheltuielilor nete pentru Austria și Lituania, conform planurilor fiscale naționale pe termen mediu.

Austria: deficit de 4,7% în 2024 și măsuri până în 2028

Pentru Austria, decizia Consiliului vine ca urmare a unui deficit bugetar de 4,7% din PIB în 2024. Autoritățile de la Viena trebuie să adopte măsuri eficiente de corectare până la 15 octombrie 2025. Pentru a-și reduce deficitul, Austria va trebui să limiteze creșterea nominală a cheltuielilor nete la 2,6% în 2025, 2,2% în 2026 și 2027 și 2,0% în 2028. Consiliul a aprobat totodată cererea Austriei de extindere a perioadei de ajustare fiscală la șapte ani, susținută de un set de reforme și investiții asumate.

România: măsuri necesare pentru ieșirea din procedura de deficit excesiv până în 2030

În cazul României, Consiliul a constatat oficial că nu s-au luat măsuri eficiente în conformitate cu recomandările anterioare. Astfel, România este chemată să prezinte până la 15 octombrie 2025 un pachet de măsuri credibile pentru reducerea deficitului și pentru ieșirea din procedura de deficit excesiv până în anul 2030.

Traiectoria recomandată pentru creșterea cheltuielilor nete nominale este următoarea: maximum 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 și 4,0% în 2030.

Un nou cadru pentru responsabilitate bugetară

Traiectoriile de cheltuieli nete stabilite de Consiliu sunt esențiale în supravegherea fiscală la nivel european, reprezentând indicatorul operațional central al noilor reguli de guvernanță economică ale UE. Acestea oferă o bază clară pentru planificarea bugetară a statelor membre în următorii ani și asigură un parcurs credibil către stabilitate fiscală.

Statele membre trebuie să respecte limitele de deficit de 3% din PIB și de datorie publică de 60% din PIB, conform tratatelor UE. În cazul depășirii acestora, EDP este declanșată pentru a impune măsuri corective, printr-o supraveghere sporită și recomandări de ajustare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*