Cei mai bogați 10% dintre europeni dețin peste jumătate din averea totală a zonei euro

Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos
Moneda Euro FOTO Alexas_Fotos

Averea netă a gospodăriilor din zona euro a crescut în 2024, dar diferențele dintre cei mai bogați și restul populației rămân uriașe. Potrivit celor mai recente date publicate de Banca Centrală Europeană, cei mai înstăriți 10% dintre europeni dețin 57,3% din întreaga avere a gospodăriilor, un procent aproape neschimbat față de anii anteriori.

Totuși, toți europenii au devenit, în medie, mai bogați. Creșterea valorii locuințelor și a altor active – cum ar fi acțiuni sau fonduri de investiții – a dus la o majorare a averii în toate categoriile sociale. Din 2019 și până la finalul lui 2024, averea netă a crescut cu 32% pentru cei mai puțin înstăriți, cu 24% pentru clasa mijlocie și cu 26% pentru cei mai bogați.

Banca Centrală Europeană remarcă faptul că, deși diferențele sunt mari, toți europenii au beneficiat de pe urma creșterii valorii proprietăților. Pentru gospodăriile cu venituri reduse, locuința și economiile din bancă au fost principalele surse de creștere a averii. În schimb, pentru cei foarte bogați, pe lângă locuințe, au contat mult și investițiile în afaceri sau fonduri de investiții.

Din punct de vedere al datoriei, veștile sunt bune pentru populație. Gospodăriile din zona euro s-au împrumutat mai puțin: datoria în raport cu veniturile a scăzut la 81,7% în primul trimestru al lui 2025, de la 83,8% în urmă cu un an. Și raportul datorie/PIB a coborât la 51,2%.

Pe ansamblu, în primul trimestru al anului 2025, economisirea la nivelul zonei euro a scăzut ușor, la 799 miliarde euro, iar investițiile nefinanciare au rămas constante, în jur de 441 miliarde euro. În același timp, capacitatea zonei euro de a finanța restul lumii s-a redus, pe fondul acestor scăderi.

În sectorul companiilor, firmele din zona euro au contractat mai multe credite și au crescut investițiile. Însă chiar și în acest caz, gradul de îndatorare al companiilor a scăzut ușor în raport cu produsul intern brut.

Banca Centrală Europeană va publica pe 29 august 2025 și date detaliate privind distribuția averii, pe grupe sociale, în cadrul așa-numitelor conturi experimentale de distribuție a avuției.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*