Banca Centrală Europeană și AMLA colaborează pentru a întări sistemul financiar european

Banca Central Europeană. FOTO moritz320
Banca Central Europeană. FOTO moritz320

Banca Centrală Europeană (BCE) și Autoritatea Europeană pentru Combaterea Spălării Banilor și Finanțării Terorismului (AMLA) au semnat un Memorandum de Înțelegere care stabilește modul în care cele două instituții vor colabora în lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Documentul urmărește eficientizarea supravegherii și evitarea suprapunerilor în atribuții între cele două autorități, printr-un cadru comun de schimb de informații și acțiune coordonată.

Memorandumul are ca scop întărirea cooperării între supravegherea prudențială și cea anti-spălare la nivelul Uniunii Europene, într-un context în care instituțiile financiare sunt tot mai expuse riscurilor transfrontaliere. AMLA va supraveghea direct un grup de entități financiare considerate expuse riscului ridicat, inclusiv furnizori de servicii cripto, instituții de plată și anumite bănci care intră și în sfera de competență a BCE.

„Pentru ca sistemul financiar să fie mai bine protejat împotriva utilizării abuzive de către infractori, este esențială o cooperare strânsă între autoritățile de supraveghere. Acest memorandum este o piatră de temelie în construcția unui cadru unitar anti-spălare la nivel european”, a declarat Bruna Szego, președinta AMLA.

Pe lângă schimbul de date și consultările constante, acordul permite acțiuni comune în cazuri de nerespectare gravă a regulilor privind combaterea spălării banilor, cum ar fi retragerea licenței unei instituții sau limitarea operațiunilor acesteia. Autoritățile își propun, de asemenea, armonizarea standardelor de supraveghere și consultări reciproce în ceea ce privește guvernanța internă, controalele de risc sau aplicarea sancțiunilor.

„Este esențial ca supraveghetorii prudențiali și autoritățile de combatere a spălării banilor să coopereze strâns și eficient, pentru a consolida reziliența sistemului bancar. Acordul creează baza necesară unei colaborări coerente și structurate”, a declarat Claudia Buch, președinta Consiliului de Supraveghere al BCE.

Memorandumul de Înțelegere a fost semnat în cadrul pachetului legislativ european privind combaterea spălării banilor și respectă prevederile articolului 92, alineatul (3) din Regulamentul AMLA.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*