Banca Centrală Europeană amână deciziile legate de raportarea de sustenabilitate și modifică strategia de politică monetară

Banca Central Europeană. FOTO pxel_photographer
Banca Central Europeană. FOTO pxel_photographer

Banca Centrală Europeană a anunțat un set amplu de decizii care vizează politica monetară, infrastructura de plăți, digitalizarea, dar și supravegherea bancară în zona euro. Printre cele mai importante măsuri se numără amânarea implementării criteriilor legate de raportarea de sustenabilitate, actualizarea strategiei de politică monetară și lansarea unei noi etape în proiectul euro digital.

Consiliul guvernatorilor BCE a aprobat pe 25 iunie 2025 rezultatele evaluării strategiei de politică monetară. Aceasta reprezintă o continuare a reformei din 2020-2021 și are ca scop adaptarea politicilor monetare la noile condiții economice. Președinta BCE, Christine Lagarde, și economistul-șef Philip Lane au detaliat schimbările într-o conferință organizată în cadrul Forumului BCE de la Sintra, Portugalia.

În ceea ce privește operațiunile de piață, Consiliul guvernatorilor a decis pe 17 iulie 2025 amânarea aplicării criteriului legat de Directiva privind raportarea de sustenabilitate a companiilor (CSRD). Măsura era planificată să intre în vigoare în 2024, însă transpunerea incompletă în legislația statelor membre și incertitudinile privind conținutul directivei au dus la reprogramarea calendarului. BCE va comunica o nouă dată în perioada următoare.

O altă decizie vizează suspendarea, începând cu 28 iulie 2025, a publicării previziunilor privind factorii autonomi în cadrul operațiunilor de refinanțare. Măsura are rolul de a elimina procedurile învechite și de a crește eficiența operațională.

Pe 23 iulie, BCE a aprobat selecția furnizorilor pentru componentele interne ale platformei de servicii pentru euro digital. Această etapă face parte din faza de pregătire a viitoarei monede digitale europene. Informațiile detaliate au fost publicate pe site-ul oficial al instituției.

În domeniul infrastructurii de plăți, BCE a luat act de Raportul anual pentru sistemul TARGET și a aprobat recorelarea reglementării privind supravegherea sistemelor de plată de importanță sistemică. Au fost publicate și situațiile financiare pentru TARGET2-Securities (T2S), sistemul european de decontare a valorilor mobiliare.

În ceea ce privește stabilitatea financiară, Consiliul guvernatorilor a publicat o declarație prin care atrage atenția asupra creșterii riscurilor geopolitice și recomandă autorităților naționale să mențină reziliența sectorului bancar și să adapteze politicile macroprudențiale.

Banca Centrală Europeană a transmis, totodată, o opinie pozitivă privind aderarea Bulgariei la zona euro și a decis să includă guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei ca observator la ședințele Consiliului guvernatorilor, începând cu toamna acestui an.

În sfera supravegherii bancare, BCE a semnat un Memorandum de Înțelegere cu noua Autoritate Europeană pentru combaterea spălării banilor (AMLA), a identificat băncile care trebuie să efectueze testarea de tip TLPT (simulări de atacuri cibernetice reale) în baza regulamentului DORA și a clarificat modul în care va coopera cu autoritățile din domeniul criptoactivelor în cadrul reglementărilor MiCAR.

Pe 18 iulie, BCE a sancționat Belfius Bank cu o amendă de 6,94 milioane euro pentru deficiențe în aplicarea modelelor interne de risc, iar pe 22 iulie a aprobat noul ghid revizuit privind aceste modele, menit să asigure transparență și conformitate cu reglementările europene.

Totodată, BCE a publicat ghidul final privind externalizarea serviciilor către furnizorii de cloud, stabilind așteptările față de băncile care utilizează astfel de soluții tehnologice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*