Bani europeni pentru țările riverane. Programul pentru Regiunea Dunării, cu un buget de 27 milioane euro, debutează până la finalul acestui an

Fluviul Dunărea. FOTO falco
Fluviul Dunărea. FOTO falco

Organizațiile din România și alte 13 țări pot pregăti propuneri de proiecte pentru cel de-al treilea apel din Programul Transnațional pentru Regiunea Dunării, anunțat oficial de Autoritatea de Management din Ungaria. Apelul va fi deschis oficial în luna septembrie 2025, iar termenul limită de depunere este 15 decembrie 2025. Proiectele selectate vor începe implementarea la 1 iulie 2026 și vor avea o durată maximă de 30 de luni.

Apelul este dedicat temelor transnaționale, cu excepția următoarelor obiective specifice: dezvoltarea capacităților de cercetare și inovare (SO 1.1), protejarea biodiversității (SO 2.4) și promovarea culturii și turismului durabil (SO 3.3).

Programul pentru Regiunea Dunării susține proiecte implementate în parteneriate internaționale extinse și se adresează unei arii eligibile care cuprinde 14 state: Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania (landurile Bavaria și Baden-Württemberg), Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina.

„Obiectivul principal este sprijinirea unor teme majore precum depopularea, migrația, dependența energetică, inegalitățile economice și schimbările climatice prin cooperare transnațională”, au transmis reprezentanții Secretariatului Comun de la Budapesta.

Apelul are un buget total de aproximativ 27 milioane euro, alocat din fondurile INTERREG – reunind contribuții FEDR, IPA și ENDICI. Regulile programului nu se modifică față de apelurile anterioare, astfel că organizațiile interesate pot consulta deja Manualul aplicantului aferent celui de-al doilea apel până la lansarea oficială.

Beneficiarii eligibili sunt autorități publice locale, regionale sau naționale, organisme de drept public, Grupări Europene de Cooperare Teritorială (GECT), organizații internaționale și entități private, inclusiv IMM-uri.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este Autoritatea Națională și Punct Național de Contact pentru România. Autoritatea de Management și Secretariatul Comun sunt găzduite de Ministerul pentru Administrație Publică și Dezvoltare Regională din Ungaria.

Webinarii pentru informarea și instruirea potențialilor aplicanți vor fi organizate în perioada următoare. Participarea este recomandată tuturor celor interesați să obțină finanțare în cadrul acestui apel.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*