Anchetă penală extinsă în sectorul silvic din Maramureș și Bistrița-Năsăud vizează 15 suspecți, inclusiv un primar și un fost director silvic

Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO
Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunță că a dispus continuarea urmăririi penale față de 15 suspecți, persoane fizice și juridice, într-un amplu dosar de corupție și infracțiuni silvice, care vizează activități desfășurate în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud, dar și în municipiul București.

Printre suspecți se numără un fost director al unei direcții silvice județene, cercetat pentru cumpărare de influență, abuz în serviciu și sustragerea de probe, precum și un primar de oraș, vizat pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu. Acuzațiile vizează încheierea unui act adițional din 26 iunie 2025 între Direcția Silvică Maramureș și o societate comercială, document suspectat a fi fost semnat cu încălcarea legii.

Un alt angajat al direcției silvice este, de asemenea, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu. Fostul director silvic este acuzat și că ar fi încercat să împiedice aflarea adevărului prin distrugerea, reținerea sau alterarea unor probe materiale în cadrul anchetei.

În perioada 15–17 iulie, au fost dispuse măsuri de urmărire penală față de alte nouă persoane fizice – administratori de firme, personal silvic și angajați din instituții publice sau de interes public – și patru entități juridice, toate implicate în activități din domeniul forestier.

În ziua de 15 iulie, polițiștii din mai multe structuri ale Poliției Române, sub coordonarea Parchetului General, au efectuat 11 percheziții domiciliare în localitățile Vișeu de Sus, Borșa și Baia Mare. Acestea au vizat atât sediile și punctele de lucru ale unor firme din sectorul forestier, cât și instituții publice și domiciliile suspecților.

Cercetările vizează infracțiuni grave: tăieri ilegale de arbori, furt de material lemnos, contrabandă, precum și fapte de obstrucționare a justiției. Potrivit anchetatorilor, perchezițiile și audierile sunt parte dintr-o investigație complexă care urmărește destructurarea unei rețele infracționale active în domeniul silvic.

Reprezentanții Parchetului subliniază că toate măsurile dispuse până în acest moment se încadrează în faza de urmărire penală și nu încalcă principiul prezumției de nevinovăție.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*