Anchetă în Luxemburg privind o fraudă cu fonduri europene pentru transportul public ecologic

Transport public. FOTO EPPO
Transport public. FOTO EPPO

Autoritățile din Luxemburg, sub coordonarea Parchetului European (EPPO), au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă majoră legată de fonduri europene pentru dezvoltare regională, destinate transportului public nepoluant.

Au fost vizate sedii ale unor companii importante de transport public din Luxemburg, administrația responsabilă cu transportul public și locuința unui fost înalt funcționar. Potrivit investigației, în perioada 2022–2023 ar fi fost deturnate până la 12 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar în 2024 alte 11 milioane de euro din bugetul național ar fi fost folosite necorespunzător.

Operatorii implicați sunt suspectați că ar fi facturat în mod sistematic servicii de transport ca fiind efectuate cu autobuze electrice, în timp ce, în realitate, o mare parte a curselor ar fi fost realizată cu vehicule diesel sau hibride. Această practică ar fi permis încasarea unui tarif majorat, rezervat exclusiv serviciilor cu emisii zero, fără aplicarea coeficienților de corecție impuși de legislație pentru neîndeplinirea obligațiilor de electrificare.

Faptele investigate ar fi generat supracompensări semnificative între 2022 și 2024. Ancheta este în desfășurare, iar toate persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o eventuală condamnare pronunțată de instanțele competente din Luxemburg.

Parchetul European (EPPO) este autoritatea judiciară independentă a Uniunii Europene, responsabilă cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*