Acuzații de fraudă cu subvenții agricole în Croația. EPPO: „Au încercat să obțină 940.000 de euro folosind firme înrudite”

Agricultură în Europa. FOTO EPPO
Agricultură în Europa. FOTO EPPO

Două persoane din Croația au fost trimise în judecată de Parchetul European (EPPO) pentru tentativă de fraudă cu subvenții agricole nerambursabile, cofinanțate în proporție de până la 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Ancheta a fost coordonată de biroul EPPO din Zagreb și a vizat acțiuni desfășurate între octombrie 2021 și octombrie 2022.

Conform acuzațiilor, una dintre persoane era administratorul de facto al unei companii și deținătorul altei firme, în timp ce a doua era managerul comercial desemnat al primei companii. Cei doi ar fi pus la cale un mecanism de disimulare a legăturii dintre cele două entități, întrucât regulamentul interzicea firmelor afiliate să aplice simultan la același apel de proiecte.

Pentru a evita această interdicție, l-au desemnat pe managerul comercial fondator și mandatar legal al primei companii, ascunzând astfel controlul exercitat de primul inculpat asupra ambelor firme. Cele două cereri de finanțare nerambursabilă au fost depuse simultan la Agenția pentru Plăți în Agricultură, Pescuit și Dezvoltare Rurală din Croația, în cadrul aceluiași apel.

Sumele solicitate au fost substanțiale: aproape 498.000 de euro pentru una dintre companii și circa 440.000 de euro pentru cealaltă – adică un total de peste 938.000 de euro. În plus, ancheta a constatat că au fost furnizate informații false pentru a obține un avantaj nedrept în procesul de evaluare a proiectelor.

Agenția de Plăți a identificat nereguli în timpul verificărilor administrative și a decis să respingă ambele cereri, prevenind astfel acordarea subvențiilor.

„Toate persoanele beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanțele croate competente”, au transmis reprezentanții EPPO.

Parchetul European este instituția independentă a Uniunii Europene responsabilă cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*