România investește 10,85 miliarde lei din obligațiuni verzi în proiecte sustenabile pentru mediu

Mai mult verde. FOTO StockSnap
Mai mult verde. FOTO StockSnap

Ministerul Finanțelor a publicat primul raport de alocare a fondurilor provenite din emisiunile de obligațiuni verzi lansate de România pe piețele externe. Potrivit documentului, suma totală obținută – 10,85 miliarde lei, echivalentul a 2,18 miliarde euro – a fost direcționată integral către proiecte cu impact pozitiv asupra mediului, în linie cu angajamentele internaționale privind dezvoltarea durabilă.

Peste 9,85 miliarde lei au fost atrase în februarie 2024, în urma lansării primei emisiuni de euroobligațiuni verzi a României. Restul de 1 miliard lei provine din emisiunea Samurai Green, derulată în octombrie 2023 pe piața din Japonia.

“Emisiunile de obligațiuni verzi și angajamentul continuu al Guvernului privind realizarea de proiecte care să răspundă provocărilor climatice demonstrează potențialul României de a fi un actor important în domeniul finanțelor sustenabile la nivel regional, european și internațional. Prin aceste emisiuni, Ministerul Finanțelor îndeplinește, pe lângă obiectivul de diversificare a bazei de investitori, un obiectiv important în managementul datoriei publice și finanțarea tranziției către o economie cu emisii scăzute”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Conform raportului, 41,5% din fondurile atrase au fost utilizate pentru finanțarea proiectelor derulate în perioada 2021–2023, iar 58,5% sunt destinate proiectelor aflate în curs de implementare în 2024.

Cele mai mari sume au fost direcționate către cinci domenii prioritare. Gestiunea durabilă a apei și apelor uzate a primit 4,6 miliarde lei, fiind domeniul cu cea mai consistentă finanțare. Urmează protecția resurselor naturale și utilizarea sustenabilă a terenurilor, cu 2,33 miliarde lei, apoi adaptarea la schimbările climatice, unde s-au alocat 2,04 miliarde lei. În domeniul transportului nepoluant au fost investiți 1,87 miliarde lei, iar prevenirea și controlul poluării a beneficiat de o sumă modestă, de 52 de mii lei.

Alocările au fost aprobate de un comitet interministerial, iar evaluarea externă a fost realizată de agenția Standard & Poor’s, care a confirmat că toate cheltuielile sunt conforme cu angajamentele asumate de România prin Acordul de la Paris și Principiile Obligațiunilor Verzi.

Emisiunea în euro a fost suprasubscrisă de peste patru ori, iar performanța de piață a fost recunoscută prin două distincții internaționale: “Top Deal” – acordat de CMD Portal pentru cea mai mare emisiune verde din Europa Centrală și de Est, și “Cross-border Yen Bond of the Year” – oferit de DealWatch pentru emisiunea Samurai.

Obligațiunile verzi emise de România contribuie atât la diversificarea surselor de finanțare, cât și la sprijinirea sectoarelor esențiale pentru tranziția verde. Următoarea etapă anunțată de Ministerul Finanțelor este elaborarea unui raport de impact, care va analiza efectele sociale și de mediu generate de proiectele finanțate și va sta la baza unor noi potențiale emisiuni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*