
România a obținut, în iulie 2025, unul dintre cele mai mari împrumuturi externe din ultimii ani, atrăgând echivalentul a 4,7 miliarde de euro printr-o emisiune de euroobligațiuni desfășurată pe piețele internaționale. Este a treia astfel de operațiune în acest an și cea mai mare ca volum atras, demonstrând un interes major din partea investitorilor, în ciuda unui context economic global incert și a unor costuri de împrumut încă ridicate.
Potrivit Ministerului Finanțelor, emisiunea a fost realizată în data de 9 iulie și a fost decontată pe 16 iulie. Statul român a vândut obligațiuni în trei tranșe: 2 miliarde USD cu scadență la 5 ani, 1,75 miliarde USD cu scadență la 10 ani și 1,5 miliarde EUR prin redeschiderea unei serii scadente în iulie 2039. Randamentele obținute s-au situat între 5,772% și 6,750% pe an, în funcție de maturitate și monedă.
Cererea din partea investitorilor a fost una spectaculoasă, depășind 9,5 miliarde USD pentru tranșele în dolari și 4,5 miliarde EUR pentru cea în euro, fără a include și ofertele primite din partea băncilor intermediare. În total, obligațiunile României au fost suprasubscrise de aproape 2,8 ori, participând peste 240 de investitori din întreaga lume.
„Acest succes al României pe piețele internaționale de capital reconfirmă încrederea investitorilor în capacitatea României de a implementa și lua în continuare măsurile necesare în vederea corectării dezechilibrelor actuale. Realizarea emisiunii după o perioadă marcată de incertitudini politice și economice și într-un context geopolitic provocator a reconfirmat percepția pozitivă a investitorilor față de primul pachet de măsuri aprobat, cât și față de capacitatea de a continua implementarea reformelor necesare care vor contribui la sustenabilitatea fiscală a României”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.
Succesul emisiunii a fost consolidat și de condițiile financiare mai avantajoase obținute față de nivelurile inițiale anunțate. Spread-urile față de titlurile de stat americane și de ratele swap în euro au fost reduse cu 40 de puncte de bază. În cazul obligațiunilor în dolari cu maturitate la 5 ani, nu s-a plătit nicio primă suplimentară, iar celelalte tranșe au beneficiat chiar de prime negative.
În ceea ce privește profilul investitorilor, tranșele în dolari au fost cumpărate în proporție covârșitoare de fonduri private (76% pentru maturitatea de 5 ani și 80% pentru cea de 10 ani), în timp ce fondurile de pensii, companiile de asigurări, băncile comerciale, fondurile suverane și cele speculative au completat restul. Pentru tranșa în euro, fondurile private au reprezentat 67% din alocare, iar fondurile speculative și cele de pensii câte 15%.
Geografic, majoritatea investitorilor au provenit din Europa de Vest, urmată de America de Nord, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific și Europa Centrală și de Est. România a fost astfel bine reprezentată pe piața globală a capitalurilor, într-o perioadă în care accesul la finanțare rămâne un obiectiv crucial pentru stabilitatea macroeconomică.
Tranzacția a fost intermediată de BofA Securities Europe SA, Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, J.P. Morgan SE, Raiffeisen Bank International AG și Société Générale.
Be the first to comment