Uniunea Europeană lansează gradual noul sistem digital de control la frontiere pentru cetățenii din afara UE

Control de Frontieră. FOTO IGPF
Control de Frontieră. FOTO IGPF

Consiliul Uniunii Europene a aprobat astăzi legea care permite lansarea progresivă, pe o perioadă de șase luni, a noului sistem Entry/Exit (EES), un mecanism digital de management al frontierelor externe destinat înregistrării automate a intrărilor și ieșirilor cetățenilor non-UE care călătoresc în spațiul Schengen pentru șederi de scurtă durată.

EES va colecta în format digital datele esențiale din pașapoarte, amprentele și imaginile faciale ale cetățenilor din afara UE, oferind astfel autorităților de frontieră și structurilor de aplicare a legii acces la informații care confirmă identitatea călătorilor și respectarea duratei de ședere autorizate. Scopul este reducerea fraudei de identitate, identificarea rămânerilor ilegale în spațiul Schengen și eficientizarea verificărilor la frontieră.

„O protecție puternică a granițelor externe este vitală pentru Uniunea Europeană. Noul sistem Entry/Exit ne va ajuta să ne asigurăm că cetățenii non-UE care călătoresc în Europa respectă regulile noastre. Acest lucru va face granițele noastre mai sigure și controalele mai eficiente”, a declarat Kaare Dybvad Bek, ministrul danez pentru Imigrație și Integrare.

Noua lege permite statelor membre să implementeze EES gradual pe o perioadă de maximum 180 de zile, în funcție de capacitatea fiecărui punct de trecere a frontierei. Până la finalul perioadei de tranziție, toate țările UE vor trebui să finalizeze înregistrarea completă, inclusiv datele biometrice, pentru toți călătorii non-UE. În paralel, autoritățile vor continua, temporar, să aplice ștampile manuale pe pașapoarte.

În situații excepționale, precum creșterea bruscă a traficului la frontieră, statele membre pot suspenda parțial sau total folosirea sistemului în anumite puncte de trecere.

EES a fost reglementat pentru prima dată în 2017, fiind conceput pentru a fi operațional simultan în toate statele membre. Totuși, din cauza riscurilor legate de reziliența infrastructurii IT, Comisia Europeană a propus un start gradual, devenit posibil prin noua reglementare adoptată acum.

Data exactă a lansării progresive a sistemului EES va fi stabilită de Comisia Europeană în perioada următoare, după publicarea oficială a noii legislații în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*