Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitala Tineretului în 2027

Bucurie. FOTO JillWellington
Bucurie. FOTO JillWellington

Orașele din România au ocazia să devină Capitala Tineretului din România în anul 2027, printr-un apel deschis care reflectă angajamentul față de implicarea tinerilor în dezvoltarea comunităților. Candidaturile pot fi depuse până la data de 15 septembrie 2025, ora 16:59, prin intermediul platformei online dedicate.

Programul se adresează tuturor orașelor și municipiilor din România, inclusiv sectoarelor din București, cu condiția formării unui parteneriat local între administrația publică și cel puțin o structură de și pentru tineret. Dosarele de candidatură trebuie să fie complete și să respecte cerințele specificate în regulament.

După evaluarea din prima etapă, care are loc în perioada 16-29 septembrie, cel mult trei orașe vor fi selectate ca finaliste. Acestea vor fi invitate să își susțină candidatura în fața juriului în București, pe 17 sau 18 octombrie. Orașul câștigător va fi anunțat la Vaslui, în data de 25 octombrie 2025, în cadrul celei de-a zecea ediții a Summitului Tinerilor.

Orașul câștigător al titlului „Capitala Tineretului din România 2027” va primi un premiu de 50.000 de euro oferit de Banca Comercială Română, va găzdui Summitul Tinerilor și va beneficia de sprijin pentru dezvoltarea unui program local de tineret centrat pe participare, inovație și co-creare. De asemenea, va avea acces la mentorat și expertiză oferite de organizatori și de orașele care au purtat anterior titlul.

Totodată, programul pune la dispoziția candidaților o serie de podcasturi educaționale intitulate „CapaCITY”, ce acoperă teme esențiale precum mobilizarea actorilor locali, politici de tineret, formarea echipelor și bune practici. Materialele sunt disponibile pe canalele de Instagram și YouTube ale inițiativei.

În prezent, titlul este deținut de orașul Vaslui, sub conceptul #întinerEȘTI, iar în 2026 va reveni orașului Alba Iulia, cu viziunea #yoUthNITED. De la debutul programului în 2016, au purtat titlul orașe precum Timișoara, Bacău, Baia Mare, Iași, Constanța, Târgu Jiu și Ploiești.

Inițiativa este susținută de Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română și își propune să transforme orașele prin implicarea activă a tinerilor în viața publică, promovând incluziunea, diversitatea și dezvoltarea durabilă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*