Securitatea digitală, industria spațială și cooperarea globală pe masa Comisiei ITRE a Parlamentului European

Digitalizare pentru Europa. FOTO Pexels
Digitalizare pentru Europa. FOTO Pexels

Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European se reunește miercuri, 16 iulie 2025, la Bruxelles, într-o sesiune extinsă dedicată unora dintre cele mai importante priorități ale agendei europene: suveranitatea digitală, tranziția energetică, cooperarea internațională în cercetare și bugetul UE pentru 2026.

În prima parte a zilei, eurodeputații vor vota mai multe recomandări strategice. Printre cele mai relevante se numără acordul de cooperare UE-Elveția pentru programele europene de navigație prin satelit, document ce vizează întărirea parteneriatului în domeniul infrastructurii spațiale. Totodată, va fi supus votului și proiectul de reînnoire a acordului de colaborare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și India.

De asemenea, membrii ITRE vor adopta amendamente la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2026, precum și opinii privind implementarea acordului comercial post-Brexit cu Regatul Unit și poziția Parlamentului pentru conferința ONU privind schimbările climatice (COP30), care va avea loc în noiembrie 2025 la Belém, Brazilia.

După-amiaza va fi dedicată prezentării programului Președinției daneze a Consiliului UE, urmată de o serie de schimburi de opinii cu miniștri din Guvernul Danemarcei. Printre cei care vor interveni se numără Caroline Stage Olsen (Afaceri Digitale), Lars Aagaard (Climă și Energie), Morten Bødskov (Afaceri Industriale și IMM-uri), Troels Lund Poulsen (Apărare) și Torsten Schack Pedersen (Reziliență și Pregătire în fața crizelor).

Una dintre dezbaterile centrale ale zilei va fi dedicată suveranității digitale a Uniunii Europene, un subiect strategic în contextul tensiunilor geopolitice, al concurenței tehnologice globale și al nevoii de protecție a infrastructurilor critice. Vor participa experți din cadrul Comisiei Europene (DG CONNECT și JRC), care vor oferi perspective asupra planurilor de consolidare a independenței digitale a Europei în domenii precum cloud, semiconductori și inteligență artificială.

Ședința poate fi urmărită în direct prin transmisiune online de pe site-ul Parlamentului European.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*