Trafic record de internet în roaming între România și Republica Moldova după trei ani de tarifare redusă

Apel telefonic. FOTO VinzentWeinbeer
Apel telefonic. FOTO VinzentWeinbeer

Tarifele mai accesibile la serviciile de roaming între România și Republica Moldova au dus, în 2024, la un volum record de trafic de internet: peste 1 milion de gigabytes utilizați de cetățenii celor două state, potrivit raportului comun publicat de ANCOM și ANRCETI.

Creșterea este pusă pe seama unui consum mai intens de date, a unui număr mai mare de utilizatori și a unei durate mai mari a perioadei petrecute în roaming. Astfel, 75% din această evoluție este atribuită intensificării utilizării serviciilor de date, în timp ce 14% din creștere a fost generată de extinderea bazei de utilizatori, restul fiind asociat prelungirii șederii în roaming.

“Românii și moldovenii au beneficiat în mod concret de prevederile Acordului bilateral, iar aceste cifre arată clar cât de important este accesul la servicii digitale accesibile și stabile”, au transmis reprezentanții celor două autorități de reglementare.

Acordul privind reducerea tarifelor de roaming și apeluri internaționale între România și Republica Moldova a fost semnat în februarie 2022, cu scopul de a crea un cadru durabil de cooperare. Acesta este valabil până la includerea Republicii Moldova în sistemul „roaming ca acasă” al Uniunii Europene, prevăzută pentru 1 ianuarie 2026.

Pe tot parcursul anului 2024, costul mediu al unei zile de roaming a rămas la nivelul din anul precedent, în ciuda unei creșteri de 42% a traficului zilnic de date. În medie, un utilizator din Republica Moldova aflat în România a consumat 175 MB pe zi, în timp ce un român aflat în Republica Moldova a folosit 63 MB zilnic.

Raportul menționează și o creștere consistentă a serviciilor de voce în roaming. Utilizatorii din Republica Moldova au generat cu aproximativ 30% mai multe apeluri, atât efectuate, cât și primite, în timp ce utilizatorii români au înregistrat creșteri de 6% pentru apeluri efectuate și 8% pentru apeluri primite.

Aplicarea continuă a Acordului și extinderea conectivității digitale sunt văzute de autorități ca pași esențiali în consolidarea integrării europene a Republicii Moldova și în apropierea standardelor europene în domeniul telecomunicațiilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*