Rețea de fraudă cu alcool importat destructurată în Spania de Parchetul European. Prejudiciul este estimat la 68 de milioane de euro

Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO
Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO

La solicitarea Parchetului European (EPPO) din Madrid, autoritățile spaniole au reținut marți, 9 iulie, opt persoane bănuite că ar face parte dintr-o rețea infracțională care ar fi organizat o amplă schemă de fraudă cu TVA în valoare totală de 68 de milioane de euro, legată de importul de alcool din mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Printre cei reținuți se numără și trei presupuși lideri ai grupării. În cadrul operațiunii, au fost efectuate percheziții în 19 locații din Barcelona, Cádiz, Coruña, Ibiza, Madrid și Valencia, vizând sedii ale unor companii, locuințele suspecților, o cameră dintr-un hotel de lux în care era cazat unul dintre principalii suspecți și un depozit fiscal.

În timpul perchezițiilor, autoritățile au confiscat un iaht, cinci autoturisme (dintre care trei Porsche), 34 de ceasuri de lux și suma de 333.085 euro în numerar. De asemenea, peste 700.000 de euro au fost înghețați în conturi bancare și a fost emis un ordin de sechestru pentru 21 de proprietăți imobiliare.

Conform EPPO, schema investigată este o fraudă complexă de tip intra-comunitar, care exploatează reglementările UE privind tranzacțiile transfrontaliere, scutite de TVA. Rețeaua criminală ar fi importat cantități mari de alcool din depozite fiscale situate în mai multe state membre UE către un depozit fiscal din Spania – o facilitate unde bunurile accizabile pot fi stocate fără plata imediată a taxelor.

După introducerea în depozitul fiscal, alcoolul era preluat de intermediari fictivi, controlați de rețea, care deveneau responsabili pentru plata TVA-ului, însă dispăreau fără a-și îndeplini obligațiile fiscale. Produsele erau apoi revândute, folosind facturi false, către alte companii fictive, pentru a masca circuitul real. În final, alcoolul era distribuit pe teritoriul Spaniei prin firme controlate tot de organizația criminală. TVA-ul aferent acestor operațiuni fictive nu era niciodată achitat.

Prejudiciul total cauzat bugetului Spaniei și bugetului Uniunii Europene este estimat la aproximativ 68 de milioane de euro, pentru perioada 2018–2024. Suspecții sunt cercetați și pentru spălare de bani.

Operațiunea a beneficiat de sprijinul Unității Centrale Operative a Gărzii Civile din Spania (Unidad Central Operativa – UCO), precum și al Agenției Fiscale Spaniole (Agencia Estatal de la Administración Tributaria).

Toate persoanele implicate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanțele competente din Spania.

Parchetul European este instituția independentă a Uniunii Europene însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*